2023.02.02, Csütörtök
Fotókiállítás nyílik a füleki római katolikus templom felújításáról
Wikipédia

Fotókiállítás nyílik a füleki római katolikus templom felújításáról

mti

2020.08.13. 17:26

A szlovákiai Fülek római katolikus templomának belső felújítását dokumentáló fotókiállítás nyílik a Városi Honismereti Múzeumban szombaton.

Hirdetés

A tárlat képanyaga végigkíséri a Szűz Mária mennybevételének tiszteletére szentelt, barokk stílusú templom 2015 és 2019 között zajló restaurálását.

Elsőként a szentélyt, a karzatot, majd a templomhajó hátsó részét újították fel, mindezt a hívők adományainak, valamint szponzorok és a városi önkormányzat támogatásának segítségével. Ezt követően a helyi ferencesek egy nemzetközi Interreg pályázatnak köszönhetően fejezték be a főoltár és a hajó utolsó két részének rekonstrukcióját, illetve a Koháry-kápolna javításait, a magyarországi Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhellyel együttműködve.

A főoltár helyreállításán Mézes Árpád és Vajcovec Ernest szobrász-restaurátorok, valamint Mytnik Vojtech festő-restaurátor és csapata dolgoztak, a hajó freskóinak felújítását pedig Jansto Miroslav videfalvi restaurátor végezte a falfestmények restaurálására szakosodott munkatársaival.

A templom a felvidéki város három legrégebbi épületének egyike. A tárlat szervezője a Füleki Vármúzeum, társszervezője a ferences kolostor.

AktuálisFülek római katolikus templom