2023.03.26, Vasárnap
Több mint húszezer fiatalnak segített már az idei nyári diákmunka program
A kép illusztráció - pixabay.com

Több mint húszezer fiatalnak segített már az idei nyári diákmunka program

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.07.23. 10:01

Az így megszerzett munkatapasztalat lehetővé teszi akár a diákok szakmai gyakorlatának teljesítését, de nagymértékben hozzájárul a későbbi sikeres elhelyezkedéshez is.

Hirdetés

Az augusztus végéig tartó programban a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik kétféle munkahelyre jelentkezhetnek. Az első típus az önkormányzati diákmunka, ebben az esetben a munkáltató a területi, települési önkormányzat és annak önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, vagy egyházi jogi személy lehet. A diákok legfeljebb 2 hónapig, maximum napi 6 órában dolgozhatnak, és a szakképzettséget igénylő munkakör esetében havonta 157.950 forintot, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 120.750 forintot kaphatnak, ezt az összeget a kormány száz százalékban fedezi.

 

A második kategóriát az idényjellegű feladatokat jelentő mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunka jelenti, ahol a vállalkozások nehezebben tudnak hosszabb távon munkaerőt foglalkoztatni. Az állam ebben az esetben is legfeljebb 2 hónapot támogat 75 százalékban, a maximális napi munkaidő viszont 8 óra.

 

A kétfajta alprogram számos lehetőséget nyit meg a fiatalok előtt: tavaly 90 különböző munkakörben (például irodai adminisztrátor, hivatalsegéd, felszolgáló, recepciós, kisállattenyésztő, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó) foglalkoztatták őket a munkáltatók. A 3 milliárd forintos keretösszegű program első heteiben idén az önkormányzati diákmunka dominált több mint 18 ezer fővel, a turizmus-vendéglátás területén közel 2 ezer fő, míg a mezőgazdaságban közel 300 diák dolgozik országszerte.

 

A programban részt venni kívánó fiatalok a területileg illetékes járási vagy fővárosi kerületi kormányhivatalok foglalkoztatási osztályánál kérhetik nyilvántartásba vételüket érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, diákigazolvány, és a végzettséget igazoló iskolai bizonyítvány birtokában és bemutatásával. A munkáltatók szintén a járási és fővárosi hivatalok foglalkoztatási osztályainál jelezhetik munkaerő-igényüket a program hivatalos meghirdetése óta. Létszámot mindenképpen meg kell határozniuk, szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatnak.

 

A nyári diákmunka-programról a járási vagy fővárosi hivatalokban, és a www.munka.hu oldalon érhető el részletes tájékoztatás.

Aktuálisdiákmunka