2024.07.20, Szombat
Megújult a holografikus bemutató Ipolytarnócon
osmaradvanyok.hu

Megújult a holografikus bemutató Ipolytarnócon

osmaradvanyok.hu

2020.07.15. 11:52

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek köszönhetően elevenednek ma meg az ősállatok életnagyságban a holografikus bemutatásnak köszönhetően.

Júliustól öbb ősállat elevenedik meg a látogatók szemei előtt Ipolytarnócon, a Geológiai tanösvényen, de nemcsak ezzel bővült az idei kínálat.

Évek óta a geológiai tanösvény túra csúcspontját az ősállatok lábnyomai felett megelevenedő hologafikus bemutató jelenti Ipolytarnócon, amelynek keretén belül eddig három ősállat került bemutatásra. Idén nyártól újragondolt tartalommal, immáron további négy 17 millió évvel ezelőtti ősállatot is megcsodálhatnak a látogatók.


Idén augusztusban lesz 120 éve, hogy Böckh Hugó és diákjai bejelentették a fantasztikus felfedezést: sokmillió éves lábnyomokat találtak az akkor már nemzetközileg is híressé vált tarnóci ősfenyő környékén a homokkőben. A 20. század folyamán feltárt területeket az 1980-as években egy csarnok felépítésével tették védetté, amely lehetőséget biztosított a lábnyomok turisztikai bemutatására is.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok azonban nemcsak ezzel az újdonsággal rukkolt elő a szezon kezdetére - idén nyártól állandó jelleggel ki lehet próbálni a miocén ősvilágba elröpítő VR bemutatót, valamint az Idősíkok találkozása című kiállítás keretében kipróbálható az az interaktív fal is, amely nemcsak testközelbe hozza a 17 millió évvel ezelőtti világot, hanem érintésre be is avatkozhatunk az egykori vulkánkitörés előtti események folyásába.

AktuálisIpolytarnóc