2024.04.22, Hétfő
Ajánlásokkal segíti a hőséggel szembeni védekezést a Nógrád Megyei Kormányhivatal
A kép illusztráció - pixabay.com

Ajánlásokkal segíti a hőséggel szembeni védekezést a Nógrád Megyei Kormányhivatal

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2020.07.22. 12:15

A dokumentum amellett, hogy taglalja a hőségriasztással érintett nyári napok során betartandó szabályokat és szükséges óvintézkedéseket, hosszú távon is ajánlásokat fogalmaz meg például a vízmegőrző szántóföldi gazdálkodás, a közterületek fásítása vagy a település- és épülettervezés témakörökben.

Hirdetés

Számos szakterületen dolgozó munkatársa közreműködésével készített a hőséggel szembeni védekezéshez ajánlásokat is tartalmazó módszertani segédanyagot a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

Nógrádra az extrém hőmérséklet-ingadozások kevésbé jellemzőek, az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisai alapján az országos tisztifőorvos a megye területére a magyarországi átlagnál ritkábban ad ki riasztást. A hőhullámok ugyanakkor Nógrádot sem kerülik el, az ilyen időszakokban a legsérülékenyebbek a krónikus keringési, anyagcsere, légzőszervi vagy mentális betegségekben szenvedők, továbbá az idősek és a gyermekek.

 

 

Dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója az önkormányzatokhoz a napokban eljuttatott szakmai anyagról elmondta: kettős céllal állították össze a dokumentumot. Ismertetése szerint a lehető legtöbb felmerülő kérdésre választ kívántak adni a hőségriasztással érintett napok szükséges intézkedéseivel kapcsolatban; úgy a lakosság, mint az önkormányzatok és intézményeik részére. Emellett ugyanekkora hangsúlyt fektettek arra, hogy az önkormányzatok - hosszú távú gondolkodással - milyen szempontok szerint építhetik be a hőség elleni védekezést a zöldfelületek kialakítása vagy a település- és épülettervezés során - emelte ki a főigazgató, egyben a kiadvány felelős szerkesztője.

 

dokumentum összeállításában a Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi, munkavédelmi, élelmiszerlánc-biztonsági, állategészségügyi, növényvédelmi és építésügyi szakemberei mellett a közút, a vasút és a vízügy helyi szakértői is közreműködtek. A szakmai dokumentum számos mellékletet is tartalmaz, melyek rövidítve ismertetik a legfontosabb tudnivalókat a hőségriadóról, továbbá hasznos tanácsok érhetőek el az Útipatika, az Élelmiszerbiztonság otthon és nyaraláskor és a Bőrvédelem összefoglalókból.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalhőség