2024.03.29, Péntek
Felújította az Apátkúti tavat a Pilisi Parkerdő
Pilis Parkerdő Zrt.

Felújította az Apátkúti tavat a Pilisi Parkerdő

mti

2020.06.12. 08:41

Befejeződött a Visegrádi-hegység egyik leglátogatottabb kirándulóhelyén, az Apátkúti-völgyben lévő tó felújítása - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. csütörtökön.

Hirdetés

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint tavaly ősztől háromezer köbméter iszapot kotortak ki a mederből, kijavították a fagyáskor megsérült zsilipet, majd a tavat feltöltötték vízzel. A közelben a túrázók védelme és a közlekedés biztonsága érdekében korlát épült egy veszélyes útszakaszon.

Az 1983-ban létesített völgyzárógátas Apátkúti-tavat az a veszély fenyegette, hogy teljesen feltöltődik a tómeder, mivel az ide folyó patak vízgyűjtő területén jelentős mennyiségű hordalék keletkezik, amelynek a nagy része a tóban rakódik le. Az eredetileg hordalék felfogására létesített tó mára a Visegrádi-hegység egyik népszerű kirándulóhelyévé vált, valamin jelentős számú kétéltű élőhelye.

Az Apátkúti-völgyben a patakba csatlakozó Magda-forrásnál 35 méteres szakaszon védőkorlát épült az aszfaltúton. Ott az út szintjénél mintegy 4-6 méterrel lejjebb, egy szakadékban folyik a patak, az oda épített korlát a balesetveszélyes szakaszt teszi biztonságosabbá.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húsz millióan látogatják.

AktuáliserdőPilisi Parkerdőkirándulás