2023.01.29, Vasárnap
A szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakításával is segíthetjük a fecskéket
Sarat gyűjtő molnárfecskék (Fotó: Orbán Zoltán).

A szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakításával is segíthetjük a fecskéket

mti

2020.04.21. 19:08

A füsti- és molnárfecskék fészekanyaga az út pora, amennyiben az kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. A szárazság miatt azonban a fecskék nem találnak maguknak sarat, amiből megépíthetnék, tatarozhatnák a fészkeiket.       

Hirdetés

A molnár- és füsti fecskék fészeképítéséhez a szárazság miatt sárgyűjtőhelyek kialakítását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

A természetes és a kihelyezett mesterséges fészkek, fészektelepek közelében sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával lehet segíteni.

A szakemberek azt javasolják, hogy kisforgalmú utak földes padkáján, gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet iszapoljunk be, majd addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően - az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően - néhány naponta locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt.     

Ilyen sárgyűjtőt a kertben is lehet létesíteni, de alkalmazhatunk tálcás sárgyűjtőhelyet is, amely erkélyen, tornácon is használható.

AktuálisMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületfecske