2024.03.29, Péntek
Rendkívüli intézkedéseket vezetett be a Magyar Közút a koronavírus idejére
Illusztráció (fotó: Bernát Benjámin, magyarepitok.hu)

Rendkívüli intézkedéseket vezetett be a Magyar Közút a koronavírus idejére

Magyar Közút Zrt.

2020.03.16. 09:42

Az intézkedések között szerepel, hogy megszűnik a személyes ügyintézés, a fizikai dolgozók számára 12 órás munkarendet vezetnek be, illetve extra fertőtlenítéseket is végeznek a pihenőhelyeken.

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt hetekben számos megelőző intézkedést vezetett be, hogy munkavállalói és partnerei egészségét megóvja a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején is.

A mai nappal kezdődően újabb lépéseket vezettek be, ennek értelmében előzetesen március 31-ig felfüggesztik a személyes ügyintézést a cég telephelyein. A társaság tulajdonába tartozó kiskőrösi Úttörténeti Múzeumot határozatlan időre szintén bezárták. Ugyanakkor a jövőben is valamennyi ügytípusban lesz mód online ügyintézésre, így a www.kozut.hu oldal E-Ügyfélszolgálatán keresztül várják a partnerek megkereséseit.

Ezen kívül a túlsúlyos és túlméretes járművek engedélye kapcsán az engedély kiváltását elektronikus úton munkanapokon és hétvégén is biztosítják a https://uvreoffice.kozut.hu felületen.


Naponta többször fertőtlenítik a gyorsforgalmi pihenőhelyeket

A Magyar Közút szakemberei már közel két hete elővigyázatossági intézkedésként szórásos technológiával, széles hatásspektrumú szereket felhasználva a gyorsforgalmi pihenőhelyi WC-épületek, berendezések és utcabútorok fertőtlenítését is ellátják.

Ezt országosan összesen 140 pihenőhelyen végzik, a cég munka- és tűzvédelmi szabályzatával összhangban előírt védőöltözetben.

A megelőző intézkedések keretében további, extra fertőtlenítési munkákat végez a társaság múlt hét óta. A gyorsforgalmi pihenőhelyeken a napi fertőtlenítések számát megduplázták, illetve egyes kiemelt pihenőknél és benzinkutaknál még ettől is sűrűbben, 4-5 óránként avatkoznak be.


8 óra helyett 12 órás munkarend a fizikai dolgozóknál

A munkatársak egészségének megőrzése érdekében azokat a munkavállalókat, akik home office-ban is foglalkoztathatók, azokat ettől a héttől otthoni munkavégzésre irányították át. A mérnökségi, fizikai állománynál pedig hétköznapokon a 8 órás munkarendről ettől a héttől áttérnek 12 órás műszakokra (a gyorsforgalmi utakon pedig továbbra is 0-24 órás felügyeletet látnak el), amelynek köszönhetően bár hosszabb ideig tart egy-egy munkanap a munkavállalók számára, de így egy héten kevesebb alkalommal kell munkába járniuk, ami a fertőzésveszély kockázatát csökkenti.

A munkabeosztásoknál arra is figyelnek, hogy fix csapatok legyenek (fizikai és szellemi munkakörökben egyaránt), hogy az esetleges keresztbe fertőzéseket megakadályozzák.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a veszélyhelyzet idején is folyamatosan el tudja látni az országos közúthálózaton a szükséges beavatkozásokat. Valamennyi belső intézkedésük ezt a célt szolgálja, egyúttal azon is folyamatosan dolgoznak, hogy a lehető legkisebb mértékben legyenek veszélyeztetettek a cég munkatársai.

AktuálisútépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.Koronavírus