2024.05.08, Szerda
Évet értékelt a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság
Fotó: dr. Szikora Viktória tű. fhdgy, NMKI

Évet értékelt a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

nograd.katasztrofavedelem.hu

2020.03.09. 21:00

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság székhelyén tartotta a 2019-es év munkáját értékelő és a 2020-as év legfontosabb feladatait meghatározó értekezletét a Nógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság február 26-án.

A Bizottság megjelent tagjait és a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnökét, Bablena Ferencet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, Antal István tűzoltó ezredes köszöntötte. Az előző évben végrehajtott feladatokról Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő, a Bizottság ügyvezető elnöke számolt be.

A Bizottság az év folyamán összesen nyolcvanegy alkalommal jelent meg saját vagy más szervezet által tartott rendezvényen, illetve tett eleget tűzoltó bemutató és tájékoztató tartására vonatkozó felkérésnek. A legfontosabb feladat továbbra is a szén-monoxid-mérgezések, valamint a szabadtéri tüzek megelőzését célzó lakosságtájékoztató tevékenység volt.

2019-ben harmincnyolc lakossági bejelentés érkezett szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt, ebből huszonhét eset igényelt tűzoltói beavatkozást. A mentők kilenc főt szállítottak kórházba, halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezés azonban nem történt a megyében. A tapasztalatok szerint egyre több lakásban és létesítményben van szén-monoxid érzékelő, és a sérült személyek közül többnek is ez a készülék menthette meg az életét. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közös „NE GYÚJTSA, GYŰJTSE!” II. kampánya keretében 2019-ben összesen harmincnégy darab füstérzékelő került szétosztásra négy karitatív szervezet közreműködésével, ez utóbbi szervezetek által javasolt háztartásokba. Emellett a Honeywell Hőtechnikai Kft. füstérzékelők által rögzített adatok kiolvasására alkalmazható készüléket adományozott a katasztrófavédelemnek, melyet az év során már alkalmaztak is.

A szabadtéri tüzek megelőzését szolgáló tájékoztatási tevékenységgel igyekeztek minél szélesebb körben elérni a lakosságot, az önkormányzatok figyelmét felhívták a kerti növényi hulladék égetésének szigorú szabályaira és a vonatkozó hatályos rendeletük aktualizálására, betartatására. A Bizottság kezdeményezte az aratással, továbbá az erdők tűzvédelmével és a tűzrakó helyek használatával kapcsolatos közlemények kiadását, részt vettek szakmai konferenciákon és a megyében is szerveztek fórumot az aratási munkák tűzvédelmi feladatairól a betakarításban érintett szereplők számára salgótarjáni és balassagyarmati helyszínekkel.

2019-ben hetedik alkalommal, Bárnában került megrendezésre a Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektábor, ahol öt napon keresztül huszonhárom gyermek ismerkedhetett többek között a tűzoltó hivatással, a tüzek kártételeinek megelőzésével. A Bizottság minden évben részt vesz a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen is, közreműködik a szakmai állomások megszervezésében, a feladatok végrehajtásában és ajándéktárgyakkal is támogatja a versenyt.

Az OTB által meghirdetett alkotói pályázat országos bírálata során a „Legkreatívabb iskola 2019” címet a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyerte el, ahonnan országosan a legtöbb, közel százötven pályázatot nyújtottak be. A címmel együtt járt egy, az intézményben tartandó tűzoltó-bemutató és tűzvédelmi oktatás is

A Bizottság részt vett Szécsényfelfaluban a Megyei Tűzoltó Nap és Önkéntes Tűzoltó Versenyen, emellett a kilencedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Tűzoltó Hidak közös szlovák-magyar rendezvényen a balassagyarmati Ipoly-híd lábánál, a Bátonyterenyén megrendezett Megyenapon, de csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége által szervezett Biztonság Hete rendezvénysorozathoz is.

Az év során számtalan iskolai és óvodai tűzoltó-bemutató felkérésnek tettek eleget, ezzel népszerűsítve a tűzoltó hivatást, felhívva a figyelmet a legfontosabb tűz-és környezetvédelmi szabályokra. Bemutatták a tűzoltó készenléti gépjárműveket, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a területi tűzmegelőzési bizottságok tevékenységét, valamint felhívták az érdeklődők figyelmét a szabadban tartózkodás és tevékenykedés tűzvédelmi, lakosságvédelmi szempontból helyes magatartási szabályaira. A pályaorientációs rendezvények alkalmával az iskolák felkérésére előadást tartottak a katasztrófavédelem feladatrendszeréről, ennek keretében is sok osztály látogatott el a tűzoltóságokra. Decemberben a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, az adventi időszakot jellemző készülődés és a kiszáradó félben levő karácsonyfa veszélyeire hívták fel a figyelmet két helyszínen rendezett látványos bemutatóval.

Az értekezlet zárásaként a Bizottság meghatározta a 2020-as év legfontosabb céljait és feladatait, amelynek kulcsgondolata minden esetben a megelőzés, majd elfogadta a 2020. évi munkatervet.

AktuálisévértékelőNógrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság