2024.04.19, Péntek
Üdvözli a szentendrei lengyel konzulátus megnyitását a Nógrád Megyei kormánymegbízott
Marcin Sokolowski, a lengyel nagykövetség konzulja, dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Maciej Wasilewski, a lengyel nagykövetség most kinevezett tiszteletbeli konzulja (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)

Üdvözli a szentendrei lengyel konzulátus megnyitását a Nógrád Megyei kormánymegbízott

nmkh.hu

2020.02.22. 16:01

Dr. Szabó Sándor ismertetése szerint jelenleg is vannak élő testvértelepülési összeköttetések nógrádi és lengyel falvak, városok között. Példaként említette Salgótarján és Gliwice, Balassagyarmat és Ostroleka, Hollókő és Zgierz vagy Vanyarc és Krempachy kapcsolatait. A kormánymegbízott aláhúzta: ezek szélesítése, bővítése ugyanúgy potenciális lehetőség lesz az új konzulátus megnyitásával, mint új - nem csak testvértelepülési - kapcsolatok kialakítása.

Hirdetés

Üdvözli a lengyel nagykövetség új, szentendrei konzulátusának megnyitását és az annak vezetésére kijelölt tiszteletbeli konzul személyét is a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Dr. Szabó Sándor erről már tavalyi, első hivatalos találkozásuk alkalmával biztosította Marcin Sokolowskit, a magyarországi lengyel nagykövetség konzulját, illetve Maciej Wasilewskit, akit a január 16-án, Szentendrén megnyitott új konzulátus irányításával bízott meg a budapesti lengyel nagykövetség.
 

Mint az a felek közötti, korábbi találkozón elhangzott: egy konzulnak segítenie kell a lengyel állampolgárokat, amikor bajba kerülnek vagy gondjuk akad, amikor megbetegszenek vagy elveszítik okmányaikat. A konzulátusi feladatok azonban ezen túlmutatnak: bővíteni, ápolni, mélyíteni a lengyel-magyar kapcsolatokat gazdasági, kulturális és idegenforgalmi területen egyaránt. A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a szentendrei lengyel konzulátus - amely hatáskörében Pest mellett Nógrád megyére is kiterjed - új lendületet adhat a térséget érintő kétoldalú kapcsolatoknak.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatal