2024.04.19, Péntek
Nógrád megye Kiváló Krónikásai
nmi.hu

Nógrád megye Kiváló Krónikásai

nmi.hu

2020.02.18. 12:25

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében a Nemzeti Művelődési Intézet és a József Attila Megyei Művelődési Központ közös szervezésében valósult meg Salgótarjánban 2020. február 14-én a Falusi Krónika – Olvasókörök Irodalmi Találkozója.

Hirdetés

Az olvasókörök, közösségek találkozójának az egyik legfontosabb célja a falusi, vidéki élet témájának újraértelmezése az irodalmi műveken, szellemi gyűjtéseken keresztül – szólt a januári felhívásban. Az összetartozás, a közösségépítés, az identitástudat erősödése; a magyar klasszikusok művei által a magyar nyelvi szókincs gyarapodása, megőrzése, az irodalom által feledhetetlen pillanatok átélése, a magyar nyelv ápolásán túl a hazai irodalom népszerűsítése, a közösségek, olvasókörök erősítése, valamint az irodalmi találkozó minél szélesebb körben való kiterjesztése is küldetése a Falusi Krónikának.

 

Az országos találkozó sorozat Nógrád megyei válogatóján hét produkcióban tíz szereplőt hallgatott meg a zsűri, a résztvevők hat településről érkeztek. Hallgathattak helyi gyűjtésű népszokásokról kis jelenetekben, valamint saját verset és elbeszélést, Arany János balladát és helyi mondákat.

 

A zsűri tagjai települési, városi és megyei közösségek vezetőiből álltak: Andrássy Nóra a József Attila Művelődési Központ kulturális igazgatóhelyettese, Turopoli Zsolt Tar község polgármestere, aki köszöntőjében a két évvel ezelőtti pajtaszínházi produkció kapcsán beszámolt annak a település közösségi életére gyakorolt hosszú távú hatásáról. A zsűri elnöke dr. Bablena Ferenc Nógrád Megye Önkormányzatának alelnöke volt, aki összegzőjében kiemelte a rendezvény jelentőségét és folytatásának igényét.

 

Nógrád megye települési krónikásai voltak:

Gordosné Gordos Irén, Romhányi Béláné, Juhász Lászlóné, László Endréné, Gordos Klára (Egyházasgerge), Lánczi Imréné (Csécse), Mizere Robin (Buják), Géczi László Miklósné (Szurdokpüspöki), Dénes Katalin (Ságújfalu), Ambrus József (Palotás),

Nógrád megye Kiváló Krónikásaként az Egyházasgergei Olvasókör tagjai jutottak tovább az országos gálára Lakitelekre, ahol az „Este a fonóban” helyi gyűjtésű jelenetet adják majd elő ízes tájszólásban.

AktuálisFalusi KrónikaOlvasókörök Irodalmi TalálkozójaNógrád megye