2024.04.19, Péntek
Márciusban ismét útjára indul a Barlangok Hónapja programsorozat
programturizmus.hu

Márciusban ismét útjára indul a Barlangok Hónapja programsorozat

bnpi.hu

2020.02.25. 14:50

Márciusban a Barlangoljunk! programsorozat keretében különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várják a látogatókat Magyarország nemzeti parkjai. E kampány keretein belül kiemelt figyelmet fordítanak hazánk különleges barlangjainak bemutatására és népszerűsítésére.

Hirdetés

Március folyamán mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világítótestekkel és korlátokkal ellátott barlangok, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségeket biztosítanak.

 

A föld alatti túrák kedvelői egész hónapban kedvezményes áron vagy extra programokkal látogathatják hazánk barlangjait. Az Aggteleki Nemzeti Park – Természeti Világörökségként nyilvántartott – Baradla-barlangja akár 35%, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája csaknem 50% kedvezménnyel várja a maradandó élményeket keresőket. A Pál-völgyi és a Szemlőhegyi-barlang belépőjegyeinek megváltásával máskor térítés ellenében látogatható programok ingyenesek lesznek (pl.: 3D vetítés, Denevérles).

 

Márciusban a Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú Budai Vár-barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit is kedvezményesen mutatjuk be az érdeklődőknek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban ráadás programok sora vár mindenkire a népszerű Tapolcai Tavas-barlangban, valamint kedvezmények a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban. A Duna–Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges programokkal. A Bükki Nemzeti Park családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal várja a látogatókat.

 

A barlangok természeti örökségünk fontos részei, megóvásukban kiemelt szerepük van a nemzeti park igazgatóságoknak. Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma és a járatok hossza is. Jelenleg több mint 4150 barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amely együttes hossza mintegy 300 km.

A nemzeti parkok területén összesen 40 barlangi bemutatóhely van, ebből 6 az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, 4 a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, 18 a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, 6 a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint 6 a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén található. Népszerűségüket jól mutatja, hogy a nemzeti parkok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy veszt részt ilyen programon.

A Barlangoljunk! programsorozat 2014-ben indult el, azóta 30%-al növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, az elmúlt években már több mint fél millió érdeklődőt fogadtak.

Vegyen részt március folyamán az élményeket tartogató különleges barlangi programok egyikén és ismerje meg hazánk nemzetközi szinten is egyedülálló barlangjait a barlangi tematikus hónap során! Bővebb információ a márciusi barlangtúrákról és kedvezményekről az alábbi linken olvasható.

AktuálisBarlangok HónapjaBarlangoljunk!