2024.04.18, Csütörtök
A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Kormányhivatal

A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Kormányhivatal

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2020.02.13. 15:33

A Nógrád Megyei Kormányhivatal 2019 őszén mutatta be egészségügyi helyzetét összegző tájékoztatóját, amely alapján elmondható, hogy a megyében a leggyakrabban a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések fordulnak elő. A 40 év felettiek esetében ezek okozzák a halálozások döntő többségét.

Hirdetés

A kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya februárban a Rákellenes Világnaphoz és az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez is csatlakozik.

Légy tudatos! …Ne szkippeld! elnevezéssel vetélkedőt rendeznek február 13-án a Megyeházán, ahol a Nógrád megyei középiskolák csapatai mérik össze felkészültségüket elsősorban a megelőzés és az egészségtudatosság témaköreiben. A program célja a tanulók ismereteinek bővítése, kiemelten fókuszálva a megelőzés és a korai felismerés lehetőségeire.

A 14. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez is csatlakozik február 19-én a kormányhivatal népegészségügyi szakterülete a Megyeháza Madách Imre termében. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetével és a Salgótarjáni Mályvavirág Ponttal közös rendezésű esemény küldetése: "Egyetlen nőt se veszítsünk el méhnyakrák miatt". A bárki előtt nyitott és ingyenesen látogatható eseményen többek között a szervező alapítvány céljairól, a védőoltásokkal kapcsolatos tévhitekről és a méhnyakrák megelőzéséről hallhatnak majd előadásokat az érdeklődők.

 

Egészséges életmód, védőoltások, szűrővizsgálatok

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos kiemelte: az egészségügyi állapot alakulásában az egyén életmódjának van a legnagyobb szerepe, ezért a javulás a lakosság egészségmagatartásának megváltoztatásával és a prevenciós tevékenység alkalmazásával, az egészségtudatosság növelésével érhető el. Az elsődleges megelőzés hatékony eszközei a védőoltások, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás és sport. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével számos megbetegedés megelőzhető, a cigarettázó férfiak átlagosan 16, a nők 19 évvel rövidítik meg az életüket - emelte ki a tisztifőorvos. Hozzátette: e káros szenvedéllyel élők körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedés és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége. A betegségek 80 százaléka a táplálkozással függ össze, a helytelen étkezés miatt kialakult elhízás a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, a magasvérnyomás, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát növeli.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy a népegészségügyi célú rákszűrések (emlő, méhnyak és vastagbél) - mint a másodlagos megelőzés hatékony eszközei - a felnőtt lakosság egészségben eltöltött éveinek számának növelését, az elkerülhető halálozás csökkentését célozzák. A korán felismert, áttétek nélküli daganatok, vagy a rákmegelőző életvitel folytatása mind az egyén, mind a gyógyító egészségügy terheit csökkenti. Sajnos a részvételi hajlandóság mindhárom esetben alatta marad annak a minimum 70 százalékos értéknek, amely a 65. életév előtt bekövetkező halálesetek számának csökkenését eredményezné.

Az egészséges életmód támogatásával, a fiatal korban megkezdett egészségfejlesztéssel, társadalmi összefogással lehet eredményeket elérni, amelyhez az önkormányzatok, egészségügyi szolgáltatók, oktatási-nevelési intézmények és civil szervezetek együttműködése szükséges. A kormány éppen ennek mentén indította útjára a komplex szűrővizsgálatokat a lakosság számára helybe vivő kampányát Nógrád megyében. A méhnyakrák megelőzés fontos pilléreként a hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött lányok szülei pedig 2014 őszétől térítésmentesen kérhetik gyermekük számára a HPV elleni védőoltást.

A kormány a lakosság egészsége iránt érzett felelősségtől vezérelve 2018 novemberében elfogadta az egészségügy átfogó megújítására irányuló öt Nemzeti Egészségügyi Programot, köztük a Nemzeti Rákellenes Programot is, amelynek végrehajtására már folyamatban van a Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása.

AktuálisszűrővizsgálatNógrád Megyei Kormányhivatal