2024.04.16, Kedd
Gyermekre vágyókat és párkeresőket is várnak Szentkúton

Gyermekre vágyókat és párkeresőket is várnak Szentkúton

Szentkút

2020.01.28. 12:00

Egyre több férfi, valamint 20-30 év után szétment házaspár valamelyike jelentkezik az elváltak, egyedülálló szülők lelkigyakorlatára, amelyet idén is a nemzeti kegyhelyen, Mátraverebély-Szentkúton szerveznek, március 20-22 között.

Hirdetés

A Mátra és a Cserhát találkozásánál fekvő, meseszép környezetben található zarándokhelyen folyamatos csodák történnek. Köszönhetően a csodatételeiről nevezetes kegyszobornak, a forrásvíznek, de kisebb lelkigyakorlatokon is megtörténnek a hihetetlennek tűnő változások. Madocsai Bea, az elváltak lelkigyakorlatának vezetője az Emmánuel Közösséggel 20 éve szervez kurzusokat a témában, elsősorban Budapesten, illetve évente egyszer Szentkúton.

 

Ő abban látja a legnagyobb csodát, ha a gödör mélyén lévő, szenvedő emberek a teljes reményvesztettség után képesek újra hinni, hogy lehetnek még boldogok.

„A feldolgozás sokkal jobban, gyorsabban megy segítséggel. Sokan mondják: miért nem jöttem előbb, mennyivel könnyebb lett volna… Idővel sok por rárakódik a sebekre, vagy félreteszik a fájdalmat magukban és nem jutnak el a megbocsátásig, ami nem azt jelenti, hogy elfelejtik a bántalmakat, hanem hogy már nem ez határozza meg az életüket” – mondta a főszervező.

 

A kurzuson résztvevők között volt olyan, akinek hosszú idő után rendeződött a házassága, ugyanakkor a lelkigyakorlat üzenete nem ez.

„A boldogság ugyanis nem attól függ, visszajön-e a párunk, hanem hogy elhisszük-e, a Jóisten szeret bennünket. Vele teljes életet élhetünk” – mondta Madocsai Bea, aki az utóbbi években azt tapasztalta, egyre több egyedül maradt férfi  érkezik a „talpra állító” hétvégékre. S míg korábban a rövid idő után véget ért házasságokat követően keresték meg őket, most nem ritka, hogy 20-30 évnyi közös élet után zátonyra futott kapcsolatokból kerülnek ki résztvevők.

A templomban köttetett, szentségi házasságok felbomlása után sokan azt hiszik, hogy elváltan már nincs helyük az egyházban. Pedig erről szó sincs. Ha más nem, ez a lelkigyakorlat is mutatja, hogy az egyház nem akarja elengedni a kezüket, számol velük és számít is rájuk.

 

A három napos programra nem csak gyakorló vallásosak jelentkezhetnek. A ferencesek ajtaja valamennyi egyedülálló szülő, apa, anya, a válás friss vagy korábbi sebeit hordozó, lelki gyógyulást kereső előtt nyitva áll.

 

A kegyhelyen februárban gyermekre vágyóknak és párkeresőknek is szerveznek lelkigyakorlatot, ahol minden esetben hotel kategóriájú szálláshelyen kapnak elhelyezést a résztvevők.

AktuálisSzentkút