2024.07.15, Hétfő
Az internet biztonságos használatát is tanulni kell
police.hu

Az internet biztonságos használatát is tanulni kell

police.hu

2020.01.20. 21:57

A Szurdokpüspöki Általános Iskolában tartott bűnmegelőzési előadást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársa.

Az internet kitűnő terep a tanulásra és a szabadidős tevékenységekre, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy amit ott látunk, vagy olvasunk, nem mindig felel meg a valóságnak. Az internet lehetőségeket kínál új emberek megismerésére, de tudni kell, hogy ebben számos veszély is rejlik. A szülők többsége bizonyára mind ezekre figyelemmel neveli gyermekeit, ennek ellenére nyilván hasznos és szükség van arra is, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere felhívja a diákok figyelmét az internet és a közösségi oldalak használatának veszélyeire.

Dr. Noskó Zsolt címzetes rendőr őrnagy a Szurdokpüspöki Általános Iskola tanulói részére tartott interaktív foglalkozást a napokban a biztonságos internethasználatról, figyelemmel arra, hogy csupán az ismeretek átadása nem kellően hatékony az adott korosztály számára, különböző érdekes feladatokon keresztül tanulhatták meg a gyerekek a helyes „viselkedést” az online világban.

A személyes adatok védelme mellett a szakember arra is felhívta a diákok figyelmét, hogy a közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók által könnyen kiszolgáltatottá válhatnak.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei kérik a szülőket, fogadják meg a biztonságos internetezésre vonatkozó tanácsaikat:   

- A legfontosabb szabály, hogy a kellően érett, felkészült, felkészített korosztály használja a számítógépet, különösen az online felületeket. Keressen gyermeke életkorának megfelelő érdekes weboldalakat, és böngésszék ezeket együtt! A közös tapasztalatok megkönnyítik a jövőben az internethasználattal kapcsolatos pozitív és negatív élmények megbeszélését.

- Nem helyes, ha a gyerekek korlátozások, illetve szabályok nélkül használhatják az internetet. Beszéljék meg, hogy hozzávetőleg mennyi időt fordíthat az internetezésre, illetve milyen oldalakat látogathat. Legjobb, ha – különösen a kezdeteknél – együtt szörfölnek a neten.

- Hívja fel gyermeke figyelmét a személyes adatok védelmének fontosságára! Beszéljék meg az adatok átgondolatlan kiadásának milyen veszélyei lehetnek! Javaslatunk, állapodjanak meg szabályként abban, hogy kizárólag a szülővel történő egyeztetés után adják meg a gyerekek nevüket, telefonszámukat, fényképeiket pedig kizárólag az egyedi körülmények mérlegelése után osszák meg.

- Beszéljen gyermekével az online-ismerősökkel történő valós találkozás kockázatairól, valamint az internetes zaklatások előfordulásáról, a káros, vagy tiltott oldalakról!

- Ha valaki az interneten zaklatás, vagy bűncselekmény áldozatává vált tegyen feljelentést a rendőrségen! Gondoljon arra is, hogy az ilyen elkövetők addig folytatják ártó tevékenységüket, amíg el nem kapják őket!

A tudatos internet használatra ösztönözze gyermekét!

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságinternet