2023.10.02, Hétfő
Kampányfilmmel hívja fel a figyelmet az OVSZ a véradásra

Kampányfilmmel hívja fel a figyelmet az OVSZ a véradásra

mti

2019.12.18. 15:30

Te mit adsz karácsonyra? címmel kampányfilmet készített az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy az ünnepek előtt felhívja a figyelmet a véradás fontosságára.

Hirdetés

Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára kedden a kisfilm bemutatásakor, a budapesti Szent Margit Kórházban kiemelte: a vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban.

Az OVSZ-nek nagy szerepe van abban, hogy a szükséges mennyiséget - napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységet - biztosítani tudják - hangsúlyozta.
A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a véradás szűrővizsgálatot is jelent, tehát a véradóknak nyereségük is származik a nemes cselekedetből.

 

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás: aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra.
Elmondta, hogy a véradók SMS-t kapnak, miután felhasználták a vérét.

Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója elmondta: a kórházban évente legalább kétszer tartanak véradást, hiszen elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű és minőségű vér álljon rendelkezésre a betegek gyógyításához.

A kórház az egyik legsikeresebb véradó helyszín - tette hozzá, kiemelve a civil szervezetek, a kórházi dolgozók, a helyi lakosság és az önkormányzat szerepvállalását az ügyben.

A kampányfilm az OVSZ közösségi oldalán tekinthető meg.

Aktuálisvéradás