2024.03.29, Péntek
A helyi felzárkózási programokra fókuszál a szaktárca
A kép illusztráció - jelesnapok.oszk.hu

A helyi felzárkózási programokra fókuszál a szaktárca

mti

2019.12.14. 16:17

A roma felzárkózásért felelős szakpolitika egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy helyben, az adott településeken segítse a programok megvalósítását - hangoztatta Ulicska László, a Belügyminisztérium (BM) főosztályvezetője egy konferencián a Nógrád megyei Rimócon.

Hirdetés

A magyar nemzeti roma platform elnevezésű BM-es program keretében tartott konferencián Ulicska László ismertette: a 2016-tól szervezett roma platform országjáró egyeztető fórum azokban a megyékben indult, amelyekben a legnagyobb volt a roma népesség aránya, most már a megyék harmadik körét vonják be.
2011-ben készült el a hazai felzárkózási stratégia és az uniós keretstratégia. Ez a magyar EU-elnökség idején történt, és hathatós magyar közreműködéssel állt elő az a helyzet, hogy van az Európai Uniónak egy a roma népesség problémáinak kezelésére vonatkozó stratégiája, illetve valamennyi uniós tagországnak van saját stratégiája - tette hozzá a főosztályvezető.

A szakember a stratégia rendszerűen működő elemei közé sorolta a Biztos Kezdet Gyerekházakat: évente 2500 három év alatti kisgyerek jár a 110 intézménybe, 2020-tól pedig már négyezer. Itt nevezte meg az országban 196 helyen működő, több mint 6 ezer tanulót segítő tanodákat, valamint a roma szakkollégiumokat is. Utóbbiak az egyetemre járó diákokat segítik, jelenleg 325 tanulót, kilenc településen 11 kollégiumot alakítottak ki. Az utóbbi nyolc évben 294 roma diák szerzett diplomát, és 90 százalékuk dolgozik.

Ulicska László szólt a roma nők elhelyezkedését segítő Nő az esély programról is, a támogatott foglalkoztatásban jelenleg 1011-en vesznek részt. Kitért a nemzetiségi ösztöndíjra és a cigány szervezeteket, kulturális programokat, táborozásokat, pedagógiai fejlesztéseket segítő nemzetiségi támogatásokra is.
A helyi felzárkózási programok közé tartozik, hogy 2016-tól az öt legnehezebb helyzetű járásban működtetik a Jelenlét programot, ennek keretében 84 településen zajlik a Végtelen lehetőség program, illetve 2010 óta 31 járás 390 településén érhetők el a Gyerekesély programok, amelyek már több mint 80 ezer embert értek el.

A magyar nemzeti roma platform rimóci konferenciáján Csontos Enikő, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének helyettes vezetője kiemelte, hogy 2020-ban "kifutnak" a roma integrációs stratégiák, és 2021-től újak készülnek. Ezzel párhuzamosan új pénzügyi ciklus kezdődik az Európai Unióban, az elképzelések kidolgozásában pedig meghatározó lesz, hogy milyen források állnak majd rendelkezésre.

Aktuálisfelzárkózási programRimóc