2024.04.20, Szombat
Közművelődési szakmai napot rendeztek Balassagyarmaton

Közművelődési szakmai napot rendeztek Balassagyarmaton

Nemzeti Művelődési Intézet

2019.11.12. 11:19

Nógrád megye ez évi második közművelődési szakmai napjának a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ adott otthont 2019. november 7-én. A rendezvényen közel 60 közművelődési szakember, civil szervezeti és települési vezető vett részt.

Hirdetés

A rendezvényt Máté Lászlóné megyei igazgató nyitotta meg, majd Frankó Viktória Balassagyarmat Város Önkormányzata képviselő-testületének tagja, a kulturális bizottság elnöke köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Az előadók közül elsőként Nagyházi Béla, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója, az intézmény sokrétű tevékenységét az alapszolgáltatások mentén mutatta be. Kémeri Judit, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának közművelődési referense, a rendezvényprotokollról tartott előadást, majd Máté Lászlóné, megyei igazgató a megyei igazgatóság tevékenységét, a 2019-ben megvalósult és folyamatban lévő projekteket mutatta be a jelenlévőknek.

A kulturális törvény 2017-ben történt módosítása több változást hozott a közművelődési szakmában. Szabóné Oravecz Éva közművelődési szakértő, a szakfelügyeleti tapasztalatokról tartott előadásában, több fontos dologra hívta fel a jelenlévő szakemberek figyelmét. Többek között az intézményi alapító okiratok, közösségi színtér kijelölő határozatok meglétére.

A szakmai nap Szigeti Lászlóné a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának közművelődési referensének előadásával folytatódott, aki a feladatellátással kapcsolatos határidőkre hívta fel a szakemberek figyelmét. Többek között az infrastrukturális feltételek teljesítésének határidejét hangsúlyozta, ami 2020. január 1., de a szolgáltatási terv és a beiskolázási terv elkészítésének határidejére is felhívta a figyelmet.

2018-ban Nógrád megyében elsők között indult el a közművelődési és közönségkapcsolati szakemberek OKJ-s képzése. Az ott végzett kollégák közül Cene Orsolya, Jakab Zsolt, Kalmárné Fekete Anna, Táboritáné Bata Georgina, és Perenyei Ildikó mondta el tapasztalatait a képzésről és arról, hogy miként tudják hasznosítani a megszerzett tudást a helyi önkormányzat vagy civil szervezet alkalmazásában. A kollégák kiemelték a megyei igazgatóság által nyújtott folyamatos szakmai segítséget, hogy valóban létrejött a „hálózat”, bátorítva ezzel a balassagyarmati képzésben résztvevőket.

 

Pásztor Ildikó a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője ez alkalommal a „Kincskereső” projektet mutatta be a jelenlévőknek, amely a helyi értékek megismertetésének jó példája, hogyan lehet élményszerűen, játékosan bemutatni a település értékeit a helyieknek és a településre érkezőknek.

A tartalmas, jó hangulatú szakmai napon a vendéglátást Balla Györgyi a honti Kutyori Konyha tulajdonosa és a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársai jóvoltából falusi vendégasztal biztosította, amely saját készítésű, helyi termékekből állt.

forrás: nmi.hu/Szigeti Lászlóné

AktuálisKözművelődési szakmai napBalassagyarmatMikszáth Kálmán Művelődési Központ