2024.02.25, Vasárnap
Átadták a katolikus iskola új tornatermét Pásztón
pixabay - illusztráció

Átadták a katolikus iskola új tornatermét Pásztón

MTI

2019.11.20. 19:00

Átadták a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola új tornatermét szerdán a Nógrád megyei Pásztón. A 300 millió forintból megépült létesítmény átadóünnepségén a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a gyerekek testi és lelki erősítésének fontosságát emelte ki.

Hirdetés

Soltész Miklós két ember példáját állította a fiatalok elé, a végtagok nélkül élő, megtért, kereszténnyé lett Nick Vujicicét, aki a világot járva beszél életéről és Jézus szeretetéről, valamint Gera Zoltán visszavonult válogatott labdarúgóét, aki búcsúztatásán elsőként Jézus Krisztusnak mondott köszönetet.

Ha egy katolikus iskola tudja erősíteni a testi és lelki erőt, akkor az ott nevelkedők ilyen hitvalló keresztényekké válhatnak, és ez a legfontosabb - mondta az államtitkár, aki a diákoknak azt kívánta: mindazt, amit szüleiktől, pedagógusaiktól és az egyháztól kapnak, fordítsák saját maguk, majd az egész közösség javára.

Csáki Tibor, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának főigazgatója szólt arról, hogy a szécsényi egyházi fenntartású iskolában is épül a tornaterem, és nem hallgatta el, hogy van, ahol nem volt életképes az iskola: Mátramindszenten és Nógrádsipeken sem volt elég gyerek.

Mint mondta, azért is fontos, hogy tornaterem épüljön egy jó iskolában, hogy vonzóbb legyen, tartsa ott a gyerekeket, és elérjék azt a célt, hogy az iskolarendszerükben végzettek legyenek testben, lélekben érettek, önálló életvitelre képesek, megéljék, hitelesen képviseljék, és adják tovább keresztény hitüket.

Farkas Attila (Fidesz-KDNP), Pásztó polgármestere jó döntésnek nevezte a mindennapos testnevelés bevezetését, ehhez pedig szerinte szükség van tornatermekre, sportlétesítményekre. Mint mondta, a sport önismeretre is tanít, megtanulják a gyerekek, hogyan lehet méltósággal veszíteni, vagy alázattal nyerni.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke gratulált az iskola csapatának, és köszönetet mondott a beruházásért a Váci Egyházmegyének és a kormánynak. Hangsúlyozta, minden fejlesztésnek azt a célt kell szolgálnia, hogy aki Nógrádban született, itt találja meg a boldogulását.

Az ünnepség végén Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke áldotta meg az intézmény szomszédságában, önálló épületben megépült 696 négyzetméteres tornacsarnokot. A beruházás az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 300 millió forintból készült el.

A Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskolát 2012-ben óvodaként nyitották meg, 2013-tól működik iskolaként is. Az első évet négy osztállyal, 65 diákkal kezdték meg, jelenleg nyolc évfolyamon 190-en tanulnak az intézményben.

AktuálisMagyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános IskolaPásztóNógrád megyetornateremátadóünnepség