2024.05.30, Csütörtök
Megkezdte a csúcstámadást Lengyel Ferenc a Manaszlun
A kép illusztráció - hirado.hu

Megkezdte a csúcstámadást Lengyel Ferenc a Manaszlun

hirado.hu

2019.09.25. 19:41

Megkezdte szerdán a csúcstámadást a Manaszlun Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója, Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó pedig a kedvező időjárásra vár, hogy elindulhasson a Dhaulagiri meghódítására.

Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt, és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagiri alaptáborába.

Lengyel Ferenc szeptember 20-án indult második akklimatizációs körére, a hegyen lévő mászók közül elsőként jutott 7000 méteres magasságba. Az alaptáborba hétfőn ért vissza, szerdán pedig megindította a csúcstámadást, így a szokásos három-négy nap pihenő helyett mindössze egy napot töltött regenerációval.

Döntésének oka, hogy az előrejelzések szerint a mostani kedvező időjárás után a Manaszlun visszatér a csapadékos időjárás, ami eddig is megnehezítette a hegymászók haladását.

 

A közlemény szerint, a hegymászó úgy érzi, van még tartaléka a csúcsmászáshoz, azonban az esélyek nem túl kedvezőek. „Kevés időm volt pihenni, ráadásul ezt a rövid időt is megkeserítette, hogy az utolsó mászás alatt, csúnyán megégett az ajkam, így még aludni is alig tudtam, ilyen magasságban pedig nagyon lassan gyógyulnak a sérülések” – hangsúlyozta.

A Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója, Varga Csaba is befejezte az akklimatizációját a Dhaulagirin.

A közlemény szerint Varga Csaba mindössze egy körből oldotta meg az akklimatizációt, és kedvező időjárás esetén pár nap pihenő után ő is elindulhat a csúcsra.

forrás: hirado.hu

AktuálishegymászásLengyel FerencVarga Csaba