2024.04.18, Csütörtök
Ettől a beruházástól fellendül az ország elektromos autóinak gyártása
Illusztráció / Bernát Benjámin magyarepitok.hu

Ettől a beruházástól fellendül az ország elektromos autóinak gyártása

mti.hu

2019.08.14. 15:17

Világcégek megrendelésére gyártanak majd IT- és mobiltelefon alkatrészeket és elektromos autóalkatrészeket is.

Hirdetés

Kétszáz embernek munkát adó akkumulátorgyártó-üzem épül Salgótarjánban. A beruházás a dél-koreai Bumchun Precision nevű cég által valósul meg 41 millió euróból, tehát mintegy 13,3 milliárd forintból – derült ki a nógrádi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere így nyilatkozott az eseményen: a természeti környezet megóvása érdekében a megújuló energiákra épül a város gazdaságfejlesztési programja. Ezért is öröm, hogy a koreai cég elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt majd alkatrészeket.

A gyárhoz 27 000 négyzetméteres területet vásároltak meg a salgótarjáni ipari parkban. Az üzem telepítéséhez átalakítanak egy korábban kereskedelmi raktár céljait szolgáló épületet. Emellett alakítanak ki helyet arra is, hogy a jövőben új üzemcsarnokot építhessenek a területen.

A tervek szerint az első akkumulátorcsatlakozó 2020 júniusára készül el a salgótarjáni üzemben.

 

Az ország az elektromos autók gyártásának fellegvára

Csoi Dzse Jong, a Bumchun Precision elnökhelyettese elmondta, hogy magas minőségi követelményeket támasztó világcégek megrendelésére gyártanak IT és mobiltelefon alkatrészeket, és erre a technológiára alapozva 2015 óta foglalkoznak elektromos autók akkumulátorcsatlakozóinak gyártásával.

Európát, illetve Magyarországot az elektromos autógyártás fellegvárának nevezte, és megerősítette, ezért döntöttek úgy, hogy Magyarországon építik meg a gyárat.

Salgótarjánt a helyszín és a képzett munkaerő alapján kiválónak találták, a fejlesztési lehetőségek pedig biztosak. Egyelőre 12 ember vettek fel, akik közül öten már dél-koreai képzésen is részt vettek, további négy munkatárs a jövő héten utazik a távol-keleti országba.

AktuálisSalgótarjánüzemépítéskörnyezetvédelmi beruházás