2024.04.25, Csütörtök
Balassagyarmat lakosai is hozzájárulhatnak városuk csapadékvíz elfolyásához

Balassagyarmat lakosai is hozzájárulhatnak városuk csapadékvíz elfolyásához

Balassagyarmat Városháza

2019.08.06. 13:38

Balassagyarmaton több mint 80 km hosszú utcahálózat van. Az utcák harmadában (főleg az északi városrészben) található földalatti csapadékvíz-csatorna, a többi utcában nyílt csapadékvízárkok vannak. A terület nagysága és a jogszabályok előírásai miatt az ingatlantulajdonosoknak is van teendőjük az árkok karbantartására.

Hirdetés

- NE SZEMETELJ, mert a szemét elakad a szűkebb átereszeken, csapadékvíz rácsokon, és az így feltorlódó víz más ingatlanokban is kárt okozhat.
- TARTSD TISZTÁN a házad ereszcsatornáit, és a kapubejáróid átfolyóit, hogy a benne felhalmozódott növényi és egyéb hulladék nagy esőkor kimosódva a közterületre ne dugítsa el a szűk átereszeket, csapadékvíz rácsokat (idős szomszédodnak segíts a feladat elvégzésében) mert a nálad elakadó víz másnál is feltorlódik.
- NYÍRD A FÜVET (és szedd össze) a csapadékvíz árkokban, mert a sűrű nagy növényzetben felakadnak a hordalékok, ami hamar gátképződéshez vezet, és az olyan víztorlódást okozhat, amellyel nemcsak a saját, de a több utcára lévő polgárok ingatlanjait is veszélyezteted (idős szomszédodnak segíts a munka elvégzésében).
- NE BURKOLD LE az udvarodat, a csapadékvíz árkokat, mert nagy esőkor szikkasztás nélkül kezelhetetlen mennyiségű víz zuhog le a városon az Ipolyba.
- HASZNOSÍTSD a házadról lefolyó esővizet locsolásra, az udvarra kivezetve biztosítsd a talaj víztartalmát, ne vezess ki minden esővizet a közterületre.
- Nemcsak azért mert törvény tiltja, és súlyos büntetés jár érte, hanem mert felelőtlenség is, NE VEZESD A CSAPADÉKVIZEDET A SZENNYVÍZCSATORNÁBA. Mert a szennyvízcsatornák 200-300mm átmérőjűek a város nagy részén, képtelenek nagy mennyiségű esővizet elnyelni. Ez a probléma okozza a Hétvezér utcai szennyvíz feltörését nagy esőkor (mert a Hétvezér-Batthyány utcák környezetében lévő összes utca szennyvize itt folyik a főutca gyűjtő vezetékébe)
- JELENTSD a beszakadásokat, elzáródásokat a Városházának vagy a Közútnak (minden városból kivezető út állami tulajdonú) hogy minél előbb intézkedni tudjanak a szakemberek.

AktuálisBalassagyarmatcsapadékvíz elvezetés