2024.04.24, Szerda
A Nógrádi tűzoltók kérik, hogy figyeljünk a megkülönböztető jelzést használó járművekre!
katasztrofavedelem - illusztráció

A Nógrádi tűzoltók kérik, hogy figyeljünk a megkülönböztető jelzést használó járművekre!

nograd.katasztrofavedelem.hu

2019.08.29. 21:31

Az ipar a közlekedés, valamint az életvitel felgyorsulásával együtt a veszélyhelyzet kialakulása is megnőtt. Évről évre több autó vesz részt a közúti közlekedésben. Sajnos ennek következtében gyakrabban fordul elő, hogy a káresetekhez vonuló tűzoltók baleset veszélyes helyzetbe kerülnek vagy balesetet szenvednek.

Hirdetés

Az esetek nagy részében a járművezetők figyelmetlensége okozza a balesetet, amelyekben nem egyszer tűzoltó kollégák is sérülést szenvednek.

Egy másik létező problémáról is említést kell tenni a megkülönböztető jelzést használó balesetet szenvedett tűzoltóautókkal kapcsolatban. Amennyiben egy káresethez vonuló jármű balesetet szenved azzal emberi életek és anyagi javak is veszélybe kerülnek. Ha nem tudja folytatni az útját a gépjárműfecskendő abban az esetben egy másik egységet kell a helyszínre riasztani és ez nagy késedelemmel jár.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a járművezetőket, hogy:

  • a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé.
  • az ilyen fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
  • a forgalomban haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet megelőzni tilos, sőt, kötelező megtartani a veszélyhelyzetet kizáró követési távolságot.
  • gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen az ott áthaladó tűzoltó járműveknek.
  • soha ne lépjünk hirtelen a fékre, hiszen azzal a szirénázó járművet is hirtelen fékezésre kényszerítjük. E helyett nézzünk szét és mérjük fel, hogy merre tudunk lehúzódni, indexeljünk le, ez által jelezve, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet, majd fokozatos fékezéssel húzódjunk le.
  • fontos tudni azt is, hogy a tűzoltógépjárművek nagy súlyukból adódóan lassabban blokkolnak, majd lassabban is gyorsítanak újra fel, mint a személygépjárművek, így ennek érdekében is nagyon fontos, hogy ne a hirtelen fékezés vagy megállás módszerét alkalmazzuk.
  • autópálya, autóút leállósávján a megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet, így annak minden esetben szabad teret kell biztosítani.

Reméljük, hogy a fenti rendszabályok betartásával elkerülhetőek a jövőben a balesetek.

Aktuálismegkülönböztető jelzésközúti közlekedés