2024.06.15, Szombat
Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében
palocvilagtalalkozo.hu / Komka Péter

Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében

mti

2019.07.17. 11:21

Augusztus első hétvégéjén, a hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet.

A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket - hangzott el az esemény szerdai, Bárnában tartott sajtótájékoztatóján.

Berze Mariann, a társszervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára elmondta: a határon innen és túl élő palócok között kulturális hidat képező találkozóra a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Magyarországról pedig Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeznek települések, közösségek képviselői.

A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál, amely a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotó, a hagyományápolás, a kézművesség - tette hozzá.

Oravecz Roland, Bárna polgármestere szerint a falu több pontján zajlanak majd a rendezvények augusztus 2-án, 3-án és 4-én, a képzőművészeti kiállításoknak például a katolikus templom ad helyet.

 

Pénteken Bárna védőkeresztjének felavatásával nyitják meg a találkozót, lesz tüzes-ostoros bemutató, kortárs palóc írók és költők könyvbemutatói és közönségtalálkozója. 
A palóc ízek fesztiválját és a népviseletes lakodalmas menetet szombaton szervezik. A Sziget Színház mutatja be a Honfoglalás című rockoperát, fellép Dévai Nagy Kamilla énekes-gitáros, érdemes művész. Szombaton adják át a 2013-ban alapított Szeder Fábián-díjat, valamint a Palóc Világtalálkozó Szolgálatáért-díjat. Az elismeréseket azoknak adják át, akik a legtöbbet dolgoznak a palócság megmaradásáért.
A három nap hagyományőrző rendezvényein több mint ezren mutatkoznak be.

AktuálisPalóc VilágtalálkozóBárna