2024.03.29, Péntek
Felújították a fenyvespusztai Tuzson Arborétumhoz vezető erdei utat
Tuzson Bence facebook

Felújították a fenyvespusztai Tuzson Arborétumhoz vezető erdei utat

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.06.27. 14:04

A beruházás eredményeképpen a gyalogos, kerékpáros és lovas turisták számára egyaránt könnyebben megközelíthetővé vált az itt található erdei szálláshely és a Tuzson Arborétum.

Hirdetés

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az útátadón kiemelte: Nógrád az ország legerdősültebb megyéje, területe több mint 40 százaléka erdő. A Fenyvespusztán található négyhektáros arborétum alapítója, dr. Tuzson János dédunokája hozzátette, ha egy megyének ilyen értékei vannak, azt meg kell mutatni, de képesnek kell lenni ennek az értéknek a továbbadására is gyermekeinknek, unokáinknak. "A természet szeretete az örökség, amit azt gondolom jómagam is örököltem szüleimtől, nagyszüleimtől és dédszüleimtől" - mondta az államtitkár.

 

Tuzson Bence dédnagyapjáról elmondta: egyrészről tudós, egyetemi tanár, másrészről a természet nagy szeretője volt, aki tisztelte is az erdőt, a természetet. "Azt gondolom, ezt az örökséget tovább kell vinnünk, ezt az örökséget nekem is tovább kell adnom a gyermekeim számára" - hangsúlyozta. Az államtitkár dicsérte a község és az erdészet együttműködését is, amelynek eredményeképpen lehetővé vált, hogy az arborétum értékeit meg lehessen mutatni a nagyközönség számára.

Az Egeredő Zrt. vezérigazgatója az erdőtörvény preambulumát idézve hívta fel a jelenlévők figyelmét az erdő hármas funkciójára és egyben arra, hogy az erdészeknek tevékenységükkel a gazdálkodási, a védelmi és a közjóléti funkcióknak is meg kell felelniük. Jung László utóbbival kapcsolatban kiemelte: felmérések bizonyítják, hogy az általános rekreációs úticélok között első helyen a vízpart, második helyen pedig a természet és az erdő szerepelnek.

 

Fenyvespusztáról elmondta: az itt végbement folyamat megtestesíti azt a korábban megfogalmazott hármas egységet, amely szerint az ilyen helyszíneket fejleszteni szükséges. Immáron elérhető a kor elvárásainak megfelelő erdei szálláshely, az arborétum rendbetételével van "attrakció", amely segít az erdő és az erdőben dolgozók munkája bemutatásában, illetve az erdei út rendbetételével már biztonságos az ide vezető infrastruktúra is - sorolta a vezérigazgató.

 

Turopoli Zsolt, a Nógrád megyei Tar község polgármestere a szombati útátadó ünnepségen elmondta: településük és az Egererdő Zrt.-vel több éve közösen határozta el a fenyvespusztai terület színvonalának és elérhetőségének javítását, amelyben mostanra jelentős eredményeket értek el.

Turopoli Zsolt polgármester és Tuzson Bence államtitkár az útátadást követően egy időkapszulát is elhelyeztek az arborétum területén. Tuzson Bence itt megfogalmazta: fontos az, hogy amit ma csinálunk, arra 15 év múlva is büszkék legyünk; "abban bízva, hogy gyerekeink és unokáink úgy fognak ránk tekinteni, hogy amit végeztünk és tettünk adott ügyek érdekében, az megérte. Ekkor lehetünk majd elégedettek" - tette hozzá az államtitkár.

 

A Tuzson János botanikus tiszteletére rendezett emléknapon erdei koncertek, hagyományőrzők fellépései és solymászbemutató mellett gyermekeknek szóló erdészeti foglalkozások is várták az érdeklődőket

AktuálisTuzson ArborétumFenyvespuszta