2024.07.16, Kedd
Rezsitámogatást ad a médiatanács több közösségi médiaszolgáltatónak
pixabay - illusztráció

Rezsitámogatást ad a médiatanács több közösségi médiaszolgáltatónak

MTI

2019.06.24. 10:00

Több mint 47 millió forint rezsitámogatást ad a médiatanács kilenc közösségi médiaszolgáltatónak - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében kiírt idei pályázat harmadik fordulójában a televíziók közül a Soltvadkerti TV, az újhartyáni Magtelevízió, a Csurgói Városi Televízió, a budapesti Centrum Televízió, a váci ESTV, az RTV Szekszárd, a pécsi Pannon Televízió és a Tótvázsony TV, a rádiók közül pedig a Sola Rádió jut vissza nem térítendő forráshoz.

A testület a szolgáltatók kérelmére öt évvel - 2024 szeptemberéig - megújította a Rádió 1-hálózat Salgótarjánban, Békéscsabán, Komlón és Mohácson szóló helyi kereskedelmi tagjainak médiaszolgáltatási jogosultságát.

Kitértek arra is, a médiatanács a TV2 szolgáltatójára több mint kétmillió forint bírságot rótt ki helytelen korhatár-besorolás miatt, mert márciusban és áprilisban 67 alkalommal nem megfelelő időpontban sugározta a Bezár a bazár! című műsor előzetesét, amely - indoklásuk szerint - megkérdőjelezhető magatartásmintát közvetített azzal, hogy a kvízműsort a műsorvezetők meztelen futásával népszerűsítette. Az előzetes humoros jellege nem ellensúlyozta a nem a védendő korosztály érettségi szintjén ábrázolt meztelenséget - vélekedtek.

A grémium a Life TV szolgáltatójára nyolcvanezer forint bírságot szabott ki, mert a Ha ciki, ha nem: beteg vagy! című műsorának előzeteseit márciusban nyolcszor napközben vetítette. Az előzetesekben olyan ritka vagy extrém betegségeket, orvosi beavatkozásokra utaló naturalisztikus jeleneteket mutattak, amelyek a védendő korosztály 16 év alatti tagjaiból szorongást, túlzott félelmet válthattak ki.

Az előzeteseket mindkét csatornán csak este 9 és hajnali 5 óra között lehetett volna vetíteni, 16-os korhatár-besorolással - tették hozzá.

A közlemény szerint a tanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét - köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket - is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját és mértékét.

Aktuálisrezsitámogatásközösségi médiaszolgáltatóNemzeti Média- és Hírközlési Hatóság