2024.06.15, Szombat
Ezek a dolgok elengedhetetlenek minden nyári táborhoz
A kép illusztráció

Ezek a dolgok elengedhetetlenek minden nyári táborhoz

K&H Csoport

2019.06.18. 15:08

Miközben számtalan tábor közül lehet választani életkor, helyszín és tematika szerint, szükség lehet egy olyan tábori alapcsomagra, amit mindenképpen érdemes bekészíteni a táskába.

Az előrejelzések szerint idén várhatóan rekordszámú, több mint 215 ezer gyermek megy valamilyen nyári táborba, ráadásul soha ilyen széles választékból nem válogathattak még a gyermekek. A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként ezért összegyűjtötte, mi az, ami nélkülözhetetlen a bepakolásnál, ha gyermekünk nyári táborba megy.

 

A nyári tábor egyre több gyerek számára a szünidő talán legjobban várt eseménye. Erről tanúskodik, hogy a taborfigyelo.hu előrejelzései szerint idén rekordszámú, több mint 215 ezer gyermek megy valamilyen táborba – akár már 3-4 éves kortól –, miközben életkortól, tematikától, helyszíntől és időtartamtól függően többszáz lehetőség közül választhatnak nyári elfoglaltságot a szülők csemetéik számára. Ha ottalvós táborra esik a választás, mindig izgalmas kérdés, hogy vajon mi kerüljön az utazótáskába, amire mindenképpen szükség lesz. A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként ezért összegyűjtötte, hogy mik azok a kellékek, amiket a bármilyen táborba indul is gyermekünk, érdemes bepakolni, hogy a felhőtlen kikapcsolódásra ne vethessen árnyékot egy váratlan helyzet vagy otthon maradt holmi.

 

Megfelelő ruházat

A pakolás előtt érdemes ugyan megnézni az időjárás előrejelzést, mivel azonban a nyári hónapokban egy nap alatt akár több mint 15 fokot is változhat a hőmérséklet, hideg és meleg holmival egyaránt készüljünk. Nem árt számolni a nyári záporokkal sem, így esőköpeny és plusz váltás ruha is legyen kéznél az utazás alatt is. Mivel a nyári táborok leggyakoribb programja a strandolás és a túrázás, ezért az ezekhez szükséges felszerelések – előbbihez fürdőruha, strandtörölköző, papucs és naptej, utóbbihoz zárt ruházat, megfelelő cipő és kullancsriasztó – mindenképpen kerüljenek a csomagba. A sapka és napszemüveg pedig mindenképpen alapvető kellékek, hiszen fejfedő nélkül akár öt perc alatt is napszúrást lehet kapni.

 

Amit elsőként pakoljunk be: gyógyszerek

Az asztma, a veleszületett szervi betegségek, a különféle ételallergiák és -érzékenységek a leggyakoribb olyan betegségek, amelyek rendszeresen szedett gyógyszerrel kordában tarthatók már gyermekkorban is. Ha gyermekünknek is szed valamilyen gyógyszert, az legyen a legelső, ami bekerül a táskába. Az orvosságot

körültekintően csomagoljuk el, figyelve a törékeny üvegre, és a patikákban kapható többféle gyógyszeradagoló doboz is segítségünkre lehet. A gyógyszerek mellé mindenképpen mellékeljünk pontos írásos útmutatót arról, hogy melyik gyógyszert mikor és hogyan kell szednie gyermekünknek, és gondoskodjunk arról is, hogy a tábor szervezőihez eljusson az információ.

 

Apró balesetek megelőzéséhez, kezeléséhez

Nyáron több veszély fenyegeti gyermekeinket, mint az év többi részében, ezek közül a leggyakoribbak a hallójárat gyulladása, a napégés, a növény- és rovarcsípések, valamint a Lyme-kór is. Szerencsére azonban ezek többsége könnyen megelőzhető. A gyermekek vékonyabb bőre érzékenyebb az erős napra, ezért a naptej használata mellett is fontos, hogy jól szellőző, hosszú ruházattal védjük a bőrüket a leégéstől, valamint a kullancsoktól is. Bár a Budai Allergiaközpont tájékoztatása szerint a gyermekkorú lakosság mindössze 1%-a esetében lehet rovarméreg allergiával számolni, a növények, rovarok és bogarak csípése önmagában is kellemetlen lehet, antihisztamin tartalmú kenőccsel azonban hatékonyan lehet kezelni. Nyáron többször fordulnak elő kisebb balesetek is, ezért a horzsolások, vágások, zúzódások, rándulások kezeléséhez hasznos, ha a táskában van sebtapasz, sebfertőtlenítő és akár kötszer. Ezek használatát azonban még az indulás előtt mutassuk meg gyermekünknek.

 

Az enni-innivalóra is figyeljünk

A nyári forróság a gyermekek szervezetét jobban megterheli, ezért fokozottan oda kell figyelni arra, hogy rendszeresen igyanak. A kiszáradás veszélye napi 3-4 liter bevitt folyadékkal elkerülhető, ráadásul a hőguta ellen is véd a sok folyadék, ezért hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy ne csak akkor igyon, ha megszomjazik, és tegyünk is be neki kulacsot, amit alkalmanként feltölthet. Nyáron kétszer gyakoribb az ételmérgezés, mint az év bármely szakában, hiszen a párás melegben minden élelmiszer hamarabb megromlik, ezért ne pakoljunk gyorsan megromló ételt az útra. Ha van eltéve kézfertőtlenítő, akkor akár még egy erdei túra esetén is minimalizálható az étkezés során bejutó fertőzés veszélye.

 

Gondoljunk a szükséges iratokra és a költőpénzre is

Az igazolványok és a költőpénz alapvető kellékei a menetfelszerelésnek, azok számára azonban, akik nem utaznak rendszeresen tömegközlekedéssel, ezt is elő kell készíteni a nyári táborozáshoz. Ha tanácstalanok vagyunk, hogy mennyi pénzt adjunk csemeténknek és milyen igazolványokra lesz szükség, nyugodtan kérdezzük meg a tábor szervezőit, vagy akár más szülőkkel is egyeztethetünk erről. Indulás előtt érdemes átbeszélni gyermekünkkel, hogy egy napra körülbelül mennyit költőpénz jut, hogy a kapott pénz kitartson a tábor végéig, sőt, akár egy-két próbavásárlást is tarthatunk vele, hogy érezze és értse a pénz értékét. Ma már az is elképzelhető, hogy gyermekünknek saját bankkártyája van, de ebben az esetben is legyen nála készpénz arra az esetre, ha olyan helyen vásárolna, ahol a kártyás fizetés nem megoldott. További izgalmat jelent, ha külföldre

utazik, hiszen ott más árakon lehet vásárolni. Erre úgy lehet legegyszerűbben felkészíteni, ha utazás előtt összevetjük a hazai és a célország árait néhány példa segítségével, és a megfelelő valuta beszerzését is végezhetjük közösen, hiszen így egyből megtapasztalhatja a különböző országok pénzei közötti különbséget.

 

Az elektromos eszközök sem maradhatnak ki

Tény, hogy ma már a digitális generáció tagjai számára mindennapi eszköz a telefon, amit ők a hívás mellett sokkal inkább már játékra és fotózásra használnak. Emellett azonban más olyan elektronikai kütyük is vannak, amelyek igazán jól jöhetnek a táborozás alatt. Így például az éjszakai nyugodt pihenés érdekében tehetünk be elektromos szúnyogriasztót, illetve jóformán nélkülözhetetlen kellék az elemlámpa is, hogy gyermekünk éjszaka könnyebben kitaláljon a mosdóba. Kisebb gyerekeknél szintén hasznos lehet az éjjeli fény is, hogy ha felébred, könnyebben tájékozódjon az idegen környezetben. A digitális generáció tagjai a telefon mellett vihetnek magukkal e-bookot, hordozható hangszórót, de akár fényképezőgépet is, ha a fotózás a hobbijuk. Persze ne feledkezzünk meg a készülékek töltőiről sem.

 

És ha még fér a táskába

Ha azt látjuk, hogy a kötelező holmik már bekerültek a csomagba és még mindig van némi hely, akkor jöhetnek azok a holmik, amik bár nem feltétlenül szükségesek a táborba, mégis sokat segít abban, hogy gyermekünk az idegen környezetben is otthonosan érzi érezhesse magát. Egy kedvenc alvóka vagy akár egy kispárna még a nagyobb gyermekek számára is megnyugtatóan hat. Érdemes néhány játékot is bepakolni, amivel akár egyedül is lefoglalhatja magát, ha egy kis nyugalomra vágyik (pl. kedvenc könyv, Rubik-kocka), és olyat is, ami társaságban játszható, mint például egy könnyű társasjáték, pingpong- és tollaskészlet vagy egy pakli kártya.

Aktuálisnyári tábor