2024.06.19, Szerda
Zebra terv Nógrád megyében

Zebra terv Nógrád megyében

police.hu

2019.05.15. 14:13

Nógrád megye is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság -Országos Balasetmegelőzési Bizottság kampányához. A gyalogos balesetek megelőzése a cél.

Az Országos Rendőr-főkapitányság -Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2019. május 13. és május 19. között hirdette meg Zebra terv elnevezésű – balesetmegelőzési – kampányát. A Kampányhoz a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és valamennyi rendőrkapitányság városi balesetmegelőzési bizottsága csatlakozott.

Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

Nógrád megyében 2019. május 14-e és 17-e között valamennyi városban a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők. A program első napjának forgalmas időszakában Balassagyarmaton, a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő gyalogos-átkelőhelyen segítették a rendőrök az áthaladást. 

 

A közlekedés valamennyi résztvevőjét kérik, hogy figyeljenek egymásra és tartsák be az alábbi szabályokat.

- Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kell átmennie. Ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél a gyalogosok forgalmát fényjelző készülék szabályozza, a gyalogos csak és kizárólag a zöld jelzésnél haladhat át. A villogó zöld jelzésnél az áthaladást már nem lehet megkezdeni. Piros jelzés a gyalogosok számára is az áthaladás tilalmát jelzi akkor is, ha nincs járműforgalom.

- Ha a gyalogos-átkelőhelynél nincs elhelyezve forgalomirányító fényjelző készülék a gyalogos kellő körültekintéssel köteles meggyőződni az áthaladás veszélytelenségéről és tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amely a jármű vezetőjét hirtelen fékezésre, vagy irányváltoztatásra kényszeríti.

- Ha nincs a közelben kijelölt gyalogos–átkelőhely akkor az úttesten a gyalogos mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

 

AktuálisZebra tervNógrád megyeNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság