2024.04.20, Szombat
Újult lendülettel gyűjti az italos kartondobozokat szelektíven a lakosság

Újult lendülettel gyűjti az italos kartondobozokat szelektíven a lakosság

Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

2019.05.09. 16:08

Az értékes újrapapír alapanyagnak számító tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtése, az elmúlt évek stagnáló eredményeit követően az idén várhatóan eléri majd a 23%-ot.

Hirdetés

A rekord eredmény ellenére Magyarországon továbbra is gyermekcipőben jár e hulladéktípus gyűjtése és újrahasznosítása, hiszen az EU tagállamaiban ennek átlagos értéke már 48%. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés célja ugyanakkor, hogy 2025-re 30%-ra növekedjen a lakosság által kedvelt, de szelektív gyűjtők helyett leginkább a kukákba dobott hulladékfajta visszagyűjtése.

 

Az italos kartondoboz a hétköznapok egyre népszerűbb csomagolóanyaga. Szinte nincs olyan tej, juice vagy gyümölcslé, amely ne lenne ebben a csomagolóanyagban is kapható. Nem meglepő ezért, hogy amíg 2018-ben 580 millió darab (17.000 tonna) tejes- és gyümölcsleves italos kartondoboz került forgalomba, addig 2019-ben már várhatóan 590 millió darab (17.500 tonna) fog, ami azt jelenti, hogy idén az ország minden lakója átlagosan 65 darabot, vagyis heti 1-2 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból.

 

Népszerűsége és praktikussága ellenére, az italos kartondoboz a lakossági szelektív hulladékgyűjtés mostohagyereke. Miközben a többi csomagolóanyagból igen magas a visszagyűjtési célérték, az év végére – papírból 10 kg, üvegből 6 kg, műanyagból 4 kg, fémből pedig 1 kg-ot várnak a szakemberek – addig az akár 5-6-szor is újrahasznosítható italos kartondoboz esetében a cél mindössze 0,5 kilogramm. Ez azt jelenti, hogy a fejenként elhasznált 65 dobozból, idén a lakosságnak már 15 darabot kellene szelektálnia ebből a csomagolóanyagból.

 

 

Aktuálisitalos dobozhulladékgyűjtés