2023.01.31, Kedd
Múzeumok és galériák éjszakája Füleken
magyarmuzeumok.hu

Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

mti

2019.05.16. 11:49

A régi vámszedéssel és a város múltjával is megismerkedhetnek a látogatók azokon a kiállításokon, amelyeket a Múzeumok és galériák éjszakája alkalmával nyitnak meg szombaton a szlovákiai Füleken.

Hirdetés

Az intézmény 12. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez.
A szombati programsorozat a hagyományokhoz hűen a Városi Honismereti Múzeumban veszi kezdetét, ahol megnyílik A múzeum régi-új kincsei című kiállítás. Az utóbbi hat év szerzeményei között több ritka, a város múltjával összefüggő történelmi, néprajzi és régészeti jellegű tárgy szerepel. Az udvaron az este folyamán többször vetítik a '44 karácsonya, avagy minden december új májust ígér című filmet, valamint archív felvételeket.

A füleki vár Bebek-tornyában nyílik meg a Vámügy története című kiállítás. A több szlovákiai és magyarországi intézmény szervezésében megvalósuló tárlat a vámügy történetét mutatja be a kezdetektől a 21. századig. Megismerteti a kiállítás az ország területén folytatott vám- és adószedés folyamatát, láthatóak lesznek a vámtisztviselők korabeli egyenruhái és munkaeszközei, de jelenkori lefoglalt tárgyak, csempészáruk.

A vármúzeum tájékoztatása szerint a látogatók ezen kívül megnézhetik a múzeum állandó kiállításába került ajnácskői zafírokat is, Ozdín Daniel zafírokról szóló előadását pedig a felfedezésükről készített riport követi az alsó vár kazamatájában.
Az est folyamán látogatható lesz a várhegy alatti légvédelmi óvóhely. A színes program keretén belül a Pénzügyi Igazgatóság Díszőrsége és a Zeleziarne Podbrezová fúvószenekar mutatkozik be, a várudvarban keresőkutya-bemutató zajlik majd, a rendezvényt a Traditional Dixie Stompers együttes koncertje zárja.

AktuálisMúzeumok és Galériák ÉjszakájaFülek