2024.06.14, Péntek
Balassagyarmati tűzoltó is részt vesz a NATO gyakorlaton

Balassagyarmati tűzoltó is részt vesz a NATO gyakorlaton

nograd.katasztrofavedelem.hu

2019.04.09. 17:44

Hétnapos NATO gyakorlaton vesz részt a HUNOR hivatásos mentőszervezet kilencven fővel, keresőkutyával és tíz gépjárművel Romániában. A csapat – köztük Kajdy Norbert tűzoltó törzszászlóssal, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokával - vasárnap indult el Romániába, a „Vigorous Warrior 2019” elnevezésű NATO gyakorlatra, ahol harminchat ország kétezer-ötszáz résztvevője gyakorlatozik földön, vízen és levegőben, öt romániai városban.

Magyarország központi mentőszervezete, a HUNOR szerencsésen megérkezett a gyakorlat helyszínére, tegnap óta pedig már Bukarest és Cincu (Nagysink) térségében gyakorlatozik, ahol a szervezők előzetes tájékoztatása szerint embert és technikát egyaránt próbára tevő, szimulált kárhelyszíneket készítettek elő a mentőszervezet számára, így a kutyás keresést, a műszaki mentést, illetve az egészségügyi ellátást végző egységeknek is bőven jut feladat.

A gyakorlat helyszíne egy feltételezett ország, „Bukarest” fővárosa, Barézia, ahol az alap szituáció szerint földrengés történt, amelynek következtében több mint ötszáz ember meghalt, kétezer ember megsérült, körülbelül ötszáz épület összedőlt, az utak és a kritikus infrastruktúrák negyede tönkrement, a telefonvonalak pedig nem működnek. A kutatás-mentés folyamatos, miközben újabb és újabb sérültekről érkeznek információk. A munkálatok az ország összes mentőcsoportjának erejét lekötik, ezért április 5-én „Bukarest” nemzetközi segítséget kért a NATO EADRCC-n (Euro-Atlanti Katasztrófareagálási Koordinációs Központon) keresztül.

A HUNOR gyakorlatra történő felkészülése csaknem kilenc hónapja tart, ez idő alatt a kötéltechnikai, az alá-, ki- és megtámasztást, valamint a logisztikai felkészülést is gyakorolta az állomány.

A mentőszervezet a riasztást követően több ütemben kezdte meg a gyakorlat helyszínének megközelítését: a múlt héten a gyakorlat irányításában közreműködő szakértő és egy kis létszámú egység indult el Romániába egyeztetés, illetve előkészítő feladatok végrehajtása céljából, a hétvégén pedig a felszereléseket szállító személy- és tehergépjárművekből, valamint az Országos Mentőszolgálat mentőautóiból álló konvoj kezdte meg útját. A több mint hétszáz kilométeres utat megtevő konvoj egyik tehergépjárművét a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Kajdy Norbert tűzoltó törzszászlós vezette, aki a műszaki mentési feladatok mellett szükség esetén ellátja a gépjárművezetői feladatokat is. Kajdy Norbert a HUNOR hivatásos mentőszervezet megalakításától, azaz 2012 óta aktív Nógrád megyei tagja a szervezetnek. A mentőszervezet további, hatvannégy fős beavatkozó állománya keresőkutyával vasárnap délután indult el Kecskemétről.

Az utazás előtt közvetlenül megtörtént az állomány egészségügyi szűrése, munka- és balesetvédelmi oktatása, majd a specifikus biztonsági tudnivalók hangzottak el, végül pedig a HUNOR parancsnoka megtartotta az ilyenkor szükséges eligazítást. A parancsnok kiemelte, hogy a HUNOR a tavalyi, szerbiai felkészítés után idén második alkalommal vesz részt NATO gyakorlaton, de most először utazik a legnagyobb, nehéz kapacitás az Országos Mentőszolgálat munkatársaival kiegészülve. A gyakorlat helyszíne a valóságban is földrengés által veszélyeztetett terület, ott a történelem során több alkalommal is volt Richter-skála szerinti 7-es erősségű, sok áldozattal járó, erős földmozgás. A nehéz képességnek megfelelő kárterületek között számottevő, kétszázhetven kilométeres távolság is van.

A HUNOR állományát a Ferihegyi úti Kiképző és Raktárbázisról dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő indította útnak, aki beszédében kiemelte: a jók közül a legjobbak keltek útra, hogy öregbítsék Magyarország hírnevét és bizonyítsák a magyar tűzoltók felkészültségét. Magyarország NATO-csatlakozása óta most első ízben nyílt lehetőség arra, hogy a HUNOR egy ilyen nagyszabású gyakorlatra a Magyar Honvédség légi szállítási kapacitását felhasználva jusson ki. „Az indulásnál csak egy fontosabb dolog van, ez pedig a feladatok balesetmentes végrehajtása és a biztonságos hazaérkezés” – mondta a dandártábornok.

A nehéz városi kutató-mentési képességgel rendelkező HUNOR tegnap megkezdte a feltételezett kárterület felderítését a romániai Ciolpaniban, majd alpintechnikai mentésre, a mentési gyakorlat technikai előkészítésére, kárfelszámolási feladatokra is sor került már. A magyar csapat munkáját teljes erőbedobással, folyamatosan végzi, bizonyítva, hogy minden körülmények között készen állnak a lakosság életének, egészségének védelmére. A kontingens április tizenharmadikán, szombaton tér haza.

Aktuálisbalassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságKajdy NorbertNATO gyakorlat