2024.03.29, Péntek
Minden év elején gyérítik a balassagyarmati varjúfészkeket
A kép illusztráció - Orbán Zoltán - www.mme.hu

Minden év elején gyérítik a balassagyarmati varjúfészkeket

Balassagyarmat Városháza, tenyek.hu

2019.03.08. 14:12

Varjúkárogásra ébrednek Balassagyarmat lakói minden reggel, a madarak ugyanis óriási lármát csapnak. És nem csak reggel, hanem szinte egész nap pokollá teszik az ott lakók életét! A madarak ürüléke is komoly problémát okoz.

Hirdetés

Az önkormányzat az elmúlt 3 évben több mint 4 millió forintot költött a varjúfészkek gyérítésére és áttelepítésére. Mivel a vetési varjú védett állat, ezért csak költési időszak előtt zavarható, ráadásul a levert fészkeket pótolni kell az engedélyező megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztálya előírásai szerint.

Az átköltöztetésre 100 fészek esetében még 2017-ben az Ipari Parkban és a Szügyi út külterületi fasorain került sor, itt sikeres volt a költöztetés, mert azóta többszáz fészekrakásra került sor.

Gyérítésre 2017 óta, volt ahol többször is sor került a Szontagh sarkon, a Palóc ligetben, a Kiss Árpád iskolában, a Piac platánjain, a Sportcsarnok környékén, a Kórházban, a Madách ligetben és a Mikszáth úton.

Azokon a területeken, ahová február-márciusban új fészkek kerülnek, csak december után és engedélyek ellenében lehetséges a gyérítés.

AktuálisBalassagyarmatvetési varjakvarjúfészek gyérítés