2024.04.25, Csütörtök
Újabb négy évig használhatja címét a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark

Újabb négy évig használhatja címét a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark

Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont

2019.02.21. 10:05

Az UNESCO 4 évenként helyszíni felülvizsgálata tavaly nyáron zajlott le a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geoparknál.

Hirdetés

Az UNESCO Global Geoparks Council 3. ülésszakán úgy döntött, hogy újabb 4 évre meghosszabbítja a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark címét.
Előzetes egyeztetések után az UNESCO által kijelölt szakértők tavaly nyáron tartották helyszíni bejárással összekötött felülvizsgálati ellenőrzésüket. Az ellenőrök a program során számos földtani objektumot és egyéb geoparki helyszínt kerestek fel, helyi dolgozókkal, önkormányzati képviselőkkel és látogatókkal is spontán beszélgetéseket folytattak. Az ellenőrzés idején a kétoldali Geopark-szervezetek, Fülek és Salgótarján önkormányzatai valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és egyéni részvevők már kiforrott partneri együttműködésről tettek tanúbizonyságot.
Ez meggyőzően bizonyította az ellenőröknek, hogy a szlovák-magyar, határon átnyúló, alulról felfelé építkező geopark nemzetközi téren is kiemelkedő példával szolgálhat a feltörekvő, új geoparkok számára. Az ellenőrök jelentése alapján született meg a hivatalos eredmény.

A Nógrádi Geopark 2010-ben vált a Globális Geopark Hálózat tagjává. A határon átnyúló geopark határtalan egységben öleli fel a palóc táj földtani, történelmi és kulturális örökségét, különleges geoturisztikai kínálatot adva. Fontos geoparki partner a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, melynek nemzetközileg is kiemelkedő védett területe az Ipolytarnóci Ősmaradványok világhírű földtani emlékhelye, ami a geopark beléptető kapujaként is funkcionál.
Magyarországon a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark tagja még a Globális Geopark Hálózatnak.

AktuálisNovohrad-Nógrád GeoparkEresztvényi LátogatóközpontUNESCO Globális Geopark