2024.03.19, Kedd
Március 18-ig akár sms-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása

Március 18-ig akár sms-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása

mti

2019.02.20. 09:51

A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó. 

Hirdetés

Március 18-ig akár sms-ben is kérhetik az szja-bevallási tervezetük postázását az adóhatóságtól azok, akiknek nincs ügyfélkapu-regisztrációjuk - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel. 


Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-től az ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

A postázási kérelmet be lehet nyújtani sms-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra, az adóhatóság honlapján elérhető webűrlap (www.nav.gov.hu/eszja/eszja) kitöltésével, telefonon, a 1819-es infóvonalon, vagy az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszeren keresztül, a +36 (80) 20-21-22-es telefonszámon.

A kérelem benyújtható postán kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával), a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK-nyomtatványon, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain. 

Sms-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni.

Mint írták, aki esetleg elmulasztaná a március 18-i határidőt, az május 20-ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain is kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását. Az adózók bármikor nyithatnak ügyfélkaput, amellyel adóbevallási tervezetüket a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA portálon március 15-től megtekinthetik, és szükség esetén módosíthatják.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig - közölte a NAV.

AktuálisNAVszja bevallás