2024.04.26, Péntek
A hétvégi házak biztonságáért

A hétvégi házak biztonságáért

police.hu

2019.02.14. 13:03

Kérjük fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsait!

Hirdetés

Különösen fontos, hogy azoknak az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is foglalkozzunk, amelyeket csak időszakosan használunk. A hétvégi házak, nyaralók területén szezonálisan tartózkodunk, ezért ennek megfelelően kell megtervezni, megszervezni azok védelmét, illetve kiemelt figyelmet kell fordítani a vagyonbiztonságra. Mivel a tulajdonosok télen jellemzően nem tartózkodnak az ingatlanokban, illetve a betörőknek a szomszédok figyelmével sem kell számolniuk, az elkövetők a nap bármely időszakában viszonylag alacsony kockázattal megvalósíthatják a betörést.

Leginkább az jelenti a problémát, hogy a bűncselekmény megvalósulásától a felfedezéséig hosszú idő telik el, mivel a tulajdonosok nem laknak ott életvitelszerűen, későn veszik észre, hogy betörés történt. Ez megnehezíti a nyomozást, az elkövetők elfogásának esélyét is csökkentheti és ez által az eltulajdonított értékek visszaszerzésének lehetősége is romlik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hétvégi házak esetében a betörések többségét a nyílászárók - a bejárati ajtó, de leginkább a hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók – felfeszítésével követik el. Ezekben az esetekben a védekezésre biztonságos megoldása például a hevederzár használata. Javasoljuk, hogy a nyaralók valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, mert a tapasztalatok szerint, ez megakadályozza, hogy az épületbe illetéktelen személyek bejussanak, illetve az által, hogy a rács megnehezíti a betörők dolgát, növekszik a tettenérés és lebukás esélye. A betörés ellen védekezhetünk, egyrészt mechanikai eszközökkel, másrészt a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is. A legtöbb bejárati ajtóban hengerzár-betéteket alkalmaznak, ezért a hengerzár törés ellen ajánlott zárvédő pajzsok, megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy azt megrongálhassák.

A természetes és az épített környezet tudatos kialakulásával jelentősen befolyásolhatjuk, adott esetben meg is szüntethetjük a bűnelkövetésre okot adó lehetőségeket, körülményeket. Ugyanis a növényzet, a kerítés, a világítás, a gyalogosforgalom mind-mind befolyásolja, hogy bűncselekményre készülve valaki milyen helyszínt választ.

A hétvégi ház betörések jelentős anyagi károkat okozhatnak. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy betörés esetén csak abban az esetben kaphatunk kártérítést a biztosítótársaságtól, amennyiben ingatlanunk rendelkezik a szerződéskötéshez előírt mechanikai védelemmel. Érdemes áldozni a biztonságra, mert az megtérül.

 

MIT TEHET ÖN, HOGY NE VÁLJON BETÖRÉS ÁLDOZATÁVÁ?

  • A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó hétvégi házakban lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon védelmükről.
  • A nyaraló bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellően biztonságosak legyenek.
  • Az ablakokat is lássuk el megfelelő védelmi eszközökkel! Ne feledje, a szúnyogháló nem véd a behatolás ellen! 
  • Anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert! Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének.
  • Javasoljuk, hogy rendszeresen látogassanak el a hétvégi házukhoz, vagy ha hosszabb ideig nem keresik fel kérjék meg a szomszédokat, hogy az Ön birtokára is figyeljenek.
  • Amennyiben gyanús személyek, vagy idegen gépkocsik mozgását észlelik, haladéktalanul jelezzék a rendőrségre! Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, és a szomszédok biztonságára, értékeinek védelmére!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnának, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es hívószámon!

A témában további hasznos tanácsokat kaphat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács "Házőrző" elnevezésű program kipróbálásával:

Részletek a házőrző alkalmazásról:
http://hazorzo.bunmegelozes.info/ 

Letölthető Marker (a játékhoz szükséges!):
http://hazorzo.bunmegelozes.info/NBT_marker.pdf

AktuálisbűnmegelőzésNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság