2024.07.17, Szerda
Hadijátékkal, konferenciával emlékeznek a száz éve zajlott városvédő harcra Balassagyarmaton
Wikipedia

Hadijátékkal, konferenciával emlékeznek a száz éve zajlott városvédő harcra Balassagyarmaton

mti

2019.01.23. 17:27

Január 29-én száz éve lesz annak, hogy Balassagyarmat sikeresen vívta meg városvédő harcát, kiűzve a megszálló cseh katonaságot. Ezzel Magyarország része maradt, és az Országgyűlés döntése alapján a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet viselheti. Balassagyarmaton a centenárium alkalmából négynapos ünnepségsorozatot szerveznek, fegyveres hagyományőrzők a laktanya ostromát is felelevenítik.

Szombaton tudományos konferencia lesz a városházán Hogyan veszett el? - Hatalomváltás, fegyveres küzdelmek, emberi sorsok a Felvidéken 1918-1919-ben címmel szlovák és magyar történészek részvételével.

A "csehkiverés" volt városparancsnokának emléket állítva felavatják Baráti Huszár Aladár emléktábláját a Civitas Fortissima Múzeumnál, este pedig zenei gála lesz a Vármegyeháza dísztermében. A Balassagyarmathoz kötődő előadóművészek koncertjén fellép mások mellett Banda Ádám hegedűművész, Eszményi Viktória énekesnő és Magyar Valentin zongoravirtuóz is.

Délelőtt a Nyírjesi tóban a bátrak úszását szervezik meg az emlékév tiszteletére, majd a IX. Legbátrabb város emléktúra indul Magyarnándorba, ahol megkoszorúzzák a hősi halált halt katonák emléktábláját. 

Ünnepi felekezeti istentiszteletet tartanak az elesett hősök emlékére vasárnap, majd honvédelmi emlékünnepség keretében Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adja át a felújított hősi temetőt. Délután idézik fel a laktanya ostromát. Az eredeti fegyverzettel és egyenruhában felvonuló cseh és magyar katonaság, a vasutasok és polgárok hadijátéka a száz évvel ezelőtti katonai eseményeket mutatja be a város főterén M. Nagy Richárd rendezésében. Este Matúz Gábor A legbátrabb város című dokumentum-játékfilmjét vetítik le a Madách moziban.

 

A város iskoláiban hétfőn Kapa Mátyás, a Maradj meg magyarnak - Balassagyarmat regénye című könyv szerzője rendhagyó történelemórák keretében idézi fel az 1919-es történéseket a diákoknak. Megrendezik a XI. Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedőt, bemutatják Nagy László Baráti Huszár Aladár életpályáját feldolgozó könyvét. Este fáklyás felvonulás lesz Balassagyarmaton a "csehkiverés" legfontosabb helyszíneinek érintésével.

A Civitas Fortissima szobornál tartott keddi ünnepi megemlékezésen Medvácz Lajos polgármester és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke mond beszédet. Közreműködik Csernák János színművész, valamint a városban működő kórusokból, vegyeskarokból szervezett száz fős Egyesített Városi Kórus. 

A megemlékezés után ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át a városi kitüntető címeket és az erre az alkalomra alapított Civitas Fortissima Emlékérmeket.

Este a Kormorán együttes ad koncertet a vármegyeházán, a programsorozat ünnepi tűzijátékkal zárul Balassagyarmaton.

 

AktuálisBalassagyarmatCivitas Fortissima