2024.04.20, Szombat

Szakmai fórumokkal segíti a kormányhivatal az önkormányzatok munkáját

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.12.05. 15:07

Az őszi fórumokon a közigazgatási végrehajtás, a közfoglalkoztatás, továbbá az ásott és fúrt kutak fennmaradásának engedélyezési kötelezettsége került napirendre.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Kormányhivatal rendszeresen szervez olyan szakmai fórumokat és konferenciákat, amelyeken a helyi önkormányzatok jegyzői és a hivatalok munkatársai kaphatnak átfogó tájékoztatást egy-egy szakterület aktualitásairól, vagy éppen a jogszabályi és törvényi változásokról. Idén tavasszal napirendre került az adatvédelmi kérdésektől kezdve a szociális és gyermekjóléti alapellátások témakörén keresztül az anyakönyvvezetői teendőkig megannyi téma, míg a múlt héten megtartott őszi fórumokon a közigazgatási végrehajtás, a közfoglalkoztatás, továbbá az ásott és fúrt kutak fennmaradásának engedélyezési kötelezettsége került napirendre.

 

A nyugat-nógrádi járásokban található önkormányzatok dolgozóinak Balassagyarmaton, a kelet-nógrádi térség köztisztviselőit Salgótarjánban tartotta meg a szakmai fórumot a Nógrád Megyei Kormányhivatal. Mindkét helyszínen dr. Szabó József hatósági főosztályvezető vezette az eseményt, melynek programját ezúttal is az önkormányzatok megkérdezésére alapozva állították össze.

A közigazgatási végrehajtás témakörben a jegyzőket, köztisztviselőket főként a NAV és az önkormányzatok - elektronikus úton történő - kapcsolattartása érdekelte. Dr. Gaál Zoltán, a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője előadásában ismertette: 112 féle jogcímet érintenek az ilyen intézkedések a rendőrségi közúti bírságoktól az állam által megelőlegezett gyermektartás-díjakig, a behajtást az önkormányzatok, a rendőrség és a kormányhivatalok kérhetik szükség esetén. A NAV megyei vezetője elmondta: a nyilvántartásokban országosan mintegy 3 milliárd forint ilyen hátralék található jelenleg, ebből közel 50 millió forint nógrádi tartozás. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a megyei adóhivatalhoz eddig 805 darab ilyen megkeresés érkezett, az ügyek döntő többsége rendőrségi közúti bírság behajtására irányult.

A jövő évi Start Minta Munkaprogramok tervezéséhez Kriston Péter osztályvezető adott hasznos tanácsokat. Előadásában kiemelte, hogy a tervezés során jogszabályi változások léptek életbe, egyben ismertette az aktuális feltételrendszer legfontosabb alappilléreit. Az alacsony iskolai végzettségűek és közfoglalkoztatottak képzési programjáról Gajdár Henrietta képzési referens tájékoztatta az érdeklődőket.

Az ásott és fúrt kutak fennmaradásának engedélyezési kötelezettségéről Balassagyarmaton dr. Szabó József hatósági főosztályvezető, míg Salgótarjánban Kőszeginé dr. Vágvölgyi Nikoletta hatósági szakügyintéző adott tájékoztatást. Az előadók kiemelték, hogy december első felében várható, de még nem született meg az a parlamenti döntés, mellyel a bejelentési kötelezettséget az idén év végi határidőről 2020. december 31-re hosszabbítanák meg. Az előadók így a hatályos jogi szabályozásról adtak részletes tájékoztatást, de kiemelték, hogy amennyiben a parlament dönt a törvénymódosításról, a kormányhivatal haladéktalanul tájékoztatni fogja majd az önkormányzatokat. Hozzátették: a határidő hosszabbítás ideje alatt tulajdonos- és gazdabarát eljárási rend kidolgozása is várható, a jelenleg elérhető információk szerint a türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt és ásott kutakra egyaránt vonatkozik majd.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalSzakmai fórum