2024.03.29, Péntek

Nógrád megyében is elérhetőek az influenza elleni ingyenes védőoltások

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.12.03. 18:56

A háziorvosi praxisokba 27 ezer adagot szállítottak ki a kormányhivatal munkatársai.

Hirdetés

Ez a mennyiség térítésmentesen vehető igénybe a 60 éven felüliek, egyes krónikus betegségben szenvedők, várandósok, egészségügyi és szociális intézményekben ápolt személyek számára, de azoknak is lehetőségük van a védőoltás beadatására, aki munkájuk révén az említett veszélyeztetett csoportokkal kerülnek kapcsolatba.

Aki nem tartozik a fenti csoportokba, a vakcinát receptre vásárolhatják meg a patikában, de az oltóanyag beadása mindenki számára ingyenes. Érdemes a védőoltásokat mielőbb felvenni, mielőtt a járvány megkezdődik - emelte ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője. Bertókné Tamás Renáta aláhúzta: mindenkinek ajánlott az oltás, kivéve azon személyeket, akik a vakcina valamely összetevőjére allergiások vagy betegségük, állapotuk indokolja annak nélkülözését.

Bár az októberi, novemberi hetek sokszor nemhogy télies, de még őszies időjárást sem mutattak, az influenza figyelőszolgálat október elsejével megkezdte működését. Ez az időjárás nem kedvezett az influenzavírusok szaporodásának, de az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány pedig általában januárban kezdődik és időjárástól függően elhúzódhat akár a tavaszi hónapokig is.

Nógrád megyében 28 háziorvosi praxis vesz részt a figyelőszolgálatban, ők egészen áprilisig figyelik és regisztrálják az influenzaszerű megbetegedések előfordulását, egy részük pedig vizsgálati mintát is küld virológiai vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára.

2018. november 19. és november 25. között a becsült adatok alapján mintegy 20 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Nógrád megyében. Az influenza aktivitás még alacsonynak mondható, influenza vírust megyénkben még nem mutattak ki a betegekből az elmúlt hetekben.

 

AktuálisinfluenzavédőoltásNógrád Megyei Kormányhivatal