2023.12.02, Szombat
Tűzoltógépjárművet kaptak a héhalmi önkéntesek

Tűzoltógépjárművet kaptak a héhalmi önkéntesek

Nógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

2018.11.04. 09:08

Az egyesület munkájának elősegítése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy Mercedes Rosenbauer 1124 TLF 2000 tűzoltó gépjárműfecskendőt adományozott az egyesületnek.

Hirdetés

A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület augusztus 1-je óta Nógrád megye első önálló beavatkozásra jogosult tűzoltó egyesületeként erősíti tizennégy település mentő tűzvédelmét.

A Nógrád megye legdélebbi pontján fekvő településen szolgáló önkéntes tűzoltók immár a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak tűzeseteknél és műszaki mentéseknél. Míg korábban csak tájékoztatást kaptak egy-egy, a működési területükön történt káresetről, augusztus elseje óta már riasztást kapnak a káreseményekről, és vonulási kötelezettségük van. Az egyesületet augusztus óta tizenkét alkalommal riasztották, egy esetben teljesen önállóan számoltak fel egy szabadtéri tüzet, a többi esetben pedig lakóépületben és építményben keletkezett tűznél dolgoztak együtt a hivatásos tűzoltókkal. Erről dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője beszélt a szombati gépjárműátadó ünnepségen. A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület laktanyájában így már két gépjárműfecskendő áll szolgálatban – mondta a főfelügyelő, hiszen a korábbi IFA gépjárműfecskendő is kiválóan alkalmas a feladatok ellátására. Mint fogalmazott, nem egy vadonatúj gépjárműről van szó, a fecskendő korábban hivatásos tűzoltóknál szolgált, azonban továbbra is el lehet vele látni a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. A dandártábornok hozzátette, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságon már zajlik a héhalmi önkéntesek technikakezelői vizsgára történő felkészítése. Bérczi László azt kérte az egyesület tagjaitól, hogy mindkét gépjárművet óvják, hogy azok még sokáig szolgálhassák a térség mentő tűzvédelmét. Az országos tűzoltósági főfelügyelő örömét fejezte ki, hogy az egyesület tagjai között már három ifjúsági tűzoltó is van, majd azt kérte, a jövőben is tegyenek meg mindent azért, hogy az ő számuk is növekedjen. Beszéde zárásaként a tábornok megköszönte az egyesület tagjainak eddigi munkáját, és azt kívánta, az új járművet használják jó egészséggel, a lakosság biztonsága érdekében.
 
Az országos tűzoltósági főfelügyelő szavait követően Bakos József, Héhalom polgármestere szólt az ünnepségen megjelentekhez. Mint fogalmazott, a településnek voltak tervei, voltak vágyai és vannak álmai, amelyek közül az egyik legnagyobb vált valóra a gépjármű átvételével. A polgármester külön megköszönte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatását, hogy ez az álom most valósággá vált. Hozzátette, tűzoltók esetében nagyon fontos tényező az idő, a most átvett Mercedes Rosenbauer 1124 TLF 2000 tűzoltógépjármű-fecskendővel pedig jelentősen rövidülhet az egyesület vonulási ideje. Beszédét úgy zárta, összefogással bármit el lehet érni, a térségre pedig maximálisan jellemző az összefogás.
 
A beszédek után Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjével kapcsolatos idézeteket adott elő Tóth Imre, a Héhalmi Általános Iskola igazgatója, majd ezt követően Bartos Zoltán, evangélikus lelkész megáldotta az egyesület új gépjárművét.

AktuálisHéhalomHéhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesülettűzoltó gépjárműfecskendő

Ajánljuk még