2024.03.28, Csütörtök

Természettudományos élményközpont nyílt Salgótarjánban

MTI

2018.11.21. 17:23

Az Észak-Magyarországon kuriózumnak számító létesítmény gyerekeknek és fiatal felnőtteknek nyújt ismeretszerzési lehetőséget, planetáriummal és mechanikai játékokkal.

Hirdetés

Átadták a természettudományos ismereteket játékos formában terjesztő Pegazus Élményközpontot Salgótarjánban. A 330 millió forintból létrejött központ planetáriummal, virtuális és interaktív terekkel elsősorban a 6-24 éves korosztályt szólítja meg.

Huszár Máté alpolgármester (b) és Hámori József akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) elnöke átvágja a nemzeti színű szalagot (fotó: MTI)

Gőz Gábor projektmenedzser elmondta, hogy a két szinten berendezett élményközpont alsó részén három szakköri terem, és egy nagy interaktív terem kapott helyet túlnyomórészt mechanikai játékokkal, lézerpuskával, okoshomokozóval, örvénygépes vizesteremmel, de akár víznyomásos ismereteket is szerezhetnek a gyerekek labdás játékokkal, vagy kerékpárral járhatnak be túraútvonalakat, képernyőn követve a tájat és a teljesítményt.

Az emeleti Virtual Reality teremben virtuális, térbeli programokban vehetnek részt a látogatók, bejárhatják a világ több nagyvárosát az épületek között sétálva, szimulátorokkal városi KRESZ-programmal futó autózást indíthatnak vagy valós időben kereshetnek fel repülőtereket. Az optikai teremben van tükörlabintus, sötétszoba, ahol lézerfény segítségével lehet vizsgálni lencséket, fényvisszaverődést. Arra törekedtek, hogy a tudásszerzés játékos alapú legyen, itt nem fizikai képletek révén, hanem tapasztalati úton lehet ismereteket szerezni.

fotó: MTI

 

33 iskola már biztosan használni fogja a központot

A beruházó Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület (TIT) elnöke, Pálinkás Sándorné elmondta: a csaknem 300 négyzetméteres élményközpont rendszeres használatára már 33 iskolával kötöttek szerződést a salgótarjáni, bátonyterenyei és szécsényi tankerületből, és az eszközök egy részét a tanárok tananyagfejlesztési szempontjai szerint szerezték be. Heti, havi szakköröket, versenyeket, komplex természettudományi napközis tábort, tematikus napokat is szerveznek majd a különböző korosztályoknak. A beruházáshoz a miniszterelnökség pályázatán nyertek 300 millió forintot, az épület belső felújítására pedig saját erőből költöttek 31 millió forintot.

Mivel több mobil eszközzel rendelkeznek (például a planetárium sátra), megyei rendezvényekre is ki tudnak települni, az ismeretterjesztés mellett pedig a salgótarjáni turizmus erősítését nevezték a második legfőbb célnak, hiszen a Pegazus Élményközpont az észak-magyarországi régióban is kuriózumnak számít.

AktuálisSalgótarjánoktatási beruházás