2024.04.25, Csütörtök

A Nógrád Megyei Kormányhivatal integritás szempontjából stabil lábakon áll

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.11.29. 13:17

Göröcsné Godó Orsolya, a kormányhivatal integritás tanácsadója, a program főszervezője az első esemény tapasztalatait felhasználva gyűjtötte csokorba a nap előadóit és az általuk kifejtett témákat az integritás kérdéskörében, a megelőzési tevékenységen keresztül, egészen a korrupció elleni küzdelem igen szemléletes bemutatásáig.

Hirdetés

A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényt követően 2018. november 20-án immáron második alkalommal szervezett Integritás Napot a Nógrád Megyei Kormányhivatal. A program arra is lehetőséget adott a kormánytisztviselőknek, hogy kitekintést kapjanak a Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar tevékenységére is.

 

Dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében megfogalmazta, hogy a kormányhivatali dolgozók és közülük legfőképpen az ügyfélszolgálatok munkatársai mindennapi, "közvetlen" kapcsolatban állnak az ügyfelekkel; őket ezáltal nagy mennyiségű impulzus és változó intenzitású kényszerítési- vagy befolyásolási próbálkozás éri el.

 

- Erre ad válaszokat a szervezeti integritás, amikor kockázatelemzést végzünk, amikor keressük a réseket a pajzson, amikor szervezeti válaszokat adunk ezekre a problémákra. Egy dolgot ne felejtsenek el: a szervezeti integritásnak legalább két szintje biztosan létezik. Az egyik a szervezeti szint, vagyis az, hogy az adott szervezet a folyamatos kontroll eredményeképpen hogyan képes követni a munkafolyamatokat. A másik szint az egyén szintje. Ha a szervezet integráns és a személy is integráns, akkor rendben vagyunk, de ha bármelyik megbicsaklik, akkor baj van. Amit tavaly ugyanitt megfogalmaztam, azt tartom az eltelt egy év tükrében is: megítélésem szerint a Nógrád Megyei Kormányhivatal integritás szempontjából stabil lábakon áll - jelentette ki a főigazgató.

A köszöntőt követően a Nógrád Megyei Kormányhivatalon belüli integritásról Göröcsné Godó Orsolya, míg az értékalapú eszközök integritás fejlesztésében betöltött szerepéről a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának munkatársa tartott előadást.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselője az Awareness Programot, azt a nyílt, tájékoztató tevékenységet mutatta be, amelynek keretében a hivatal szakemberei tematikusan foglalják össze az adott személyi körrel kapcsolatba hozható biztonsági kérdéseket, illetve lehetőséget adnak a visszacsatolásra is a hozzájuk érkező jelzésekről. Megjelent a nap programjában a közigazgatáson belüli korrupció elleni fellépés, továbbá a résztvevők betekintést nyertek a Magyar Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar működésébe is Szomszéd Tamás, a szervezet megyei elnöke által.

 

Az Integritás Nap előadásainak célcsoportja egyrészt a kormányhivatal munkatársai közé újonnan belépett kollégák voltak; valamint azok a kormánytisztviselők, akik korábban még nem vettek részt hasonló tematikájú eseményen, előadáson. Kiemelt célkitűzés volt azon kormányhivatali dolgozók jelenlétének biztosítása és ezáltal ismeretanyaguk frissítése, akik integritási szempontból kiemelten veszélyeztetett terülteken - így az ügyfélszolgálatokon és az ellenőrzéseket végző osztályokon - tevékenykednek.
 

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalIntegritás Nap