2024.04.19, Péntek

Eltűnnek az országból a háziorvosok

index.hu

2018.10.08. 14:55

Salgótarjánban már 5 tartósan üres háziorvosi körzet van, a legrégebbit 2009 májusa óta nem tudják betölteni.

Hirdetés

Az ország több mint háromszáz településén összesen 332 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van a legfrissebb, október elseji adatok szerint. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában azok a háziorvosi praxisok szerepelnek, amelyeket legalább fél éve – tehát idén április 1-je óta – nem sikerült betölteni. A 332 üres praxis azt jelenti, hogy a háziorvosi körzetek nagyjából 5 százalékából, vagyis minden huszadik körzetből hiányzik az orvos.

 

A legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik, ahol 34, ebből csak Ózdon 4 praxis betöltetlen. A népességszámot és a megye nagyságát is figyelembe véve viszont valószínűleg Békésben a legrosszabb a helyzet, ahol 29 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van (igaz, az ország legkisebb megyéjében, Tolnában is 18 háziorvos hiányzik). Húsznál több tartósan betöltetlen praxis van Jász-Nagykun-Szolnok megyében (28), Bács-Kiskunban (23) és Hevesben (22).

A legjobb helyzetben a nyugat-dunántúli megyék vannak, Zalában csak 6, Vasban 8, Győr-Moson-Sopron megyében 10 háziorvosi státusznak nincs legalább fél éve gazdája. Szintén csak 8 háziorvos hiányzik Komárom-Esztergom megyében, míg 9 praxis betöltetlen Csongrádban.

 

A tartósan betöltetlen praxisok listáján 18 csúcstartó szerepel holtversenyben: ezeken a helyeken 14 éve, 2004. október 1-je óta nincs háziorvos.

Nemcsak kis települések vannak köztük, hanem például a több mint 7000 lakosú borsodi Putnokon vagy a 8500 lakosú zalai Lentiben is azóta betöltetlen egy háziorvosi körzet. De 12 éve, 2016 októbere óta áll üresen egy háziorvosi körzet Mohácson, több mint tíz éve, 2008 augusztusa óta a nagykunsági Fegyverneken.

 

Ez különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy egy szeptember közepi hír szerint Nógrád megyében az országos átlagos meghaladó a halálozás. A nógrádi háziorvosi körzetek 13 százaléka betöltetlen – ez is sokkal magasabb az országos átlagnál –, a megyében a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál. A megyeszékhelyen nemcsak a háziorvosi státuszokkal van, illetve volt probléma, az év elején a megyei kórház csecsemőosztályát kellett bezárni három napra, mert annak egyetlen orvosa családi ügyek miatt határozatlan időre nem tudta vállalni a munkát.

 

Fogorvosokkal se állunk jobban

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok listáját is közzéteszi. Október elején 245 házi fogorvos hiányzott az országban, idén 24 üresedett meg.

Ebben a listában Bátonyterenye az abszolút rekorder, ahol 1999. október 1-je óta nem sikerült betölteni egy házi fogorvosi körzetet.

De figyelemreméltó az is, hogy Vasváron 2002 februárja, Budapest VIII. kerületében 2002 októbere óta betöltetlen egy-egy házi fogorvosi státusz.

Az országban egyébként a statisztikák szerint egyre több orvos dolgozik – 2010-ben 35 ezer alatt volt a számuk, most 40 ezerhez közelit –, a problémát az jelenti, mint ebben a cikkben bemutattuk, hogy egyre kevesebben az állami ellátásban, egyre többen a privát szektorban.

forrás: index.hu

AktuálisháziorvosNógrád megye