2024.04.25, Csütörtök

Közétkeztetési Konferenciát szervez a Nógrád Megyei Kormányhivatal

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.08.22. 12:26

Az augusztus 28-án a salgótarjáni Megyeházán megrendezendő szakmai program célja segítséget nyújtani a közétkeztetőknek a rájuk vonatkozó rendelet betartásához, illetve minél szélesebb körben átadni a reform megvalósításában érdeklődésre számot tartó ismereteket. A konferencia arra is alkalmat ad, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal beszámoljon a megyei közétkeztetés jelenlegi helyzetéről.

Hirdetés

A táplálkozással összefüggő betegségek népegészségügyi problémája miatt egyre sürgetőbbé vált a közétkeztetés reformját indító jogszabály hatálybalépése. A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet előírásait 2015. január 01-től kell alkalmazni. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a rendelet hatályba lépése előtt is tisztában volt azzal, hogy az ízlésformálás nagyon nehéz feladat és a reform megvalósítása nem lesz akadálymentes. A kormányhivatal éppen ezért, már a jogszabály hatályba lépése előtt, 2014-ben tartott egy konferenciát, amely a visszajelzések alapján igen hasznos és sikeres volt. Az azóta eltelt évek alatt az ellenőrző hatóság és a közétkeztetők egyaránt sok tapasztalatot gyűjtöttek össze.

A jogszabályi kötelezettségek kikényszerítése érdekében a hatóság ugyan élhet szankció alkalmazásával, de bírságot csak a legsúlyosabb esetekben szabott ki a nógrádi kormányhivatal.
Úgy gondoljuk, a reform céljának elérése nem csak ezen múlik. Véleményünk szerint a szolgáltató közigazgatás az ellenőrzés mellett megadja azokat a korszerű szakmai ismereteket is a közétkeztetők részére, amellyel a rendelet előírásait be tudják tartani. Segítő szándékunk megerősítéseként merült fel, hogy ellenőrző és ellenőrzött fél számára közös találkozót hozzunk létre. Az előadókat a szakma legkiemelkedőbb képviselői közül választottuk - ismertette Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

 

A szakmai ismeretek átadása mellett az eseményen a SpringMed Kiadó bemutatja majd az idén megjelent „Közétkeztetők Kézikönyve” kiadványát, melyből - a konferenciára való tekintettel - kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak. Elfogadta a Nógrád Megyei Kormányhivatal meghívását az Unilever Food Solutions Közétkeztetési Fejlesztő séfje és csapata, akik látványos ételkészítési bemutatóval és kóstolóval színesítik majd a konferencia programját. Az eseményen bemutatkozik egy olyan önkormányzat is, ahol a „farmtól az asztalig” elvet érvényesítve évek óta foglalkoznak zöldségek és gyümölcsök termesztésével, azok tartósításával, az így megtermelt nyersanyagot a helyi közétkeztető főzőkonyhájában felhasználva. A résztvevőknek egy nagy tapasztalattal rendelkező közétkeztető ismerteti majd tapasztalatait az elért eredményekkel, nehézségekkel és azok megoldási módjaival kapcsolatosan. A konferencia hallgatósága tájékoztatást kap majd a vonatkozó rendeletben előírt kötelező képzések rendjéről és a megvalósítás módjáról is. Mindezek mellett olyan Nógrád megyei élelmiszer-előállítók tartanak kóstolóval egybekötött termékbemutatót, akik termékei kiválóan beilleszthetőek a közétkeztetésbe.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal a konferenciára már korábban meghívta a megye közétkeztetőit, de az esemény helyszínéül szolgáló terem befogadóképességének erejéig még lehet jelentkezni a szakmai programra a [email protected] e-mail címen. A konferenciáról bővebb felvilágosítás a +36 32 521 701-es telefonszámon kérhető.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalközétkeztetés