2024.04.21, Vasárnap

5 tipp arra, hogy elkerüljenek minket a kullancsok

hirado.hu

2018.07.05. 16:35

Igencsak megkeserítheti kirándulásunkat, nyaralásunkat a nyár egyik aktív vérszívója, a kullancs. Így védekezhetünk ellene.

Hirdetés

A verőfényes nyári napokat a legtöbben arra használják ki, hogy elhagyva a város falait, a természetben töltődjenek fel. Ezek a kirándulások azonban – még ha gyönyörű is az idő – nem mindig végződnek felhőtlenül, előfordulhat, hogy már többen érkeznek haza, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy ezeket az illegális bérlőket, a kullancsokat kilakoltassuk, illetve beköltözésüket megelőzhessük, Dr. Mátray Árpád homeopata oszt meg velünk pár jó tanácsot.

 

1. Zárt öltözetben menjünk ki a természetbe!
A legelemibb védekezési mód, ha zárt ruházatot húzunk. A nyakunknál,  csuklónknál és a bokánknál feszes, gumis ruházat ha nem is hermetikusan, de mindenképp elzárja a kis paraziták útját. Bár nem túl esztétikus, de ha nadrágunk szára nem gumírozott, húzzuk rá a zoknit, hiszen erdőben vagyunk, nem divatbemutatón.

 

2. Fújjuk be magunkat!
Ha mégsem tudjuk biztosítani, hogy zárt ruházatban menjünk ki, mindenképp alkalmazzunk bőrfelületre felvihető vagy ráfújható riasztószert. Ezt persze akkor is alkalmazhatjuk kiegészítő megoldásként, ha megfelelően fel tudtunk öltözni.

 

3. Vizsgáljuk át magunkat!
Ha hazaértünk a kirándulásból, vagy éppen pihenőt tartunk, mindenképpen nézzük vagy nézessük át magunkat. Mivel a kullancsok a vékony bőrrel fedett területekre szeretnek bekuckózni, ezért érdemes a nyaki, a hasi részt, a lágyék tájékát, valamit a térd- és könyökhajlatot fokozott figyelemmel átvizsgálni.

 

4. Ha már bennünk a kullancs, akkor is van megoldás!
A kullancs eltávolítása mellett Mátray Árpád a helyi tünetek csökkentését is javasolja. A szúrással járó sebeknek kiváló ellenfelei lehetnek például a homeopátiás készítmények, amelyeket akár vízben feloldva és elfogyasztva, akár gél formájában a csípés helyére kenhetünk.

 

5. Ebben az esetben forduljunk orvoshoz!
Ha a szúrás körüli területen több napon keresztül el nem múló, körkörös, piros elváltozást észlelünk, feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk, ugyanis ez akár a Lyme-kór tünete is lehet.

Aktuáliskullancs