2024.07.18, Csütörtök
Többnapos áldozatazonosító képzés folyt Magyarországon
police.hu - illusztráció

Többnapos áldozatazonosító képzés folyt Magyarországon

police.hu

2018.06.29. 16:00

Nemzetközi protokoll a tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításában.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szervezésében 2018. június 25-28. között folyt Budapesten az Interpol által kidolgozott Disaster Victim Identification (DVI) protokoll oktatása. A DVI 1980 óta az Interpol állandó munkacsoportjaként a 190 tagállam részére ajánlásokat fogalmaz meg és segítséget nyújt a halálos tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításához.

Az áldozatazonosító egység tagjai bűnügyi helyszínelőkből és nyomozókból, igazságügyi orvosszakértőből, valamint egy igazságügyi fogorvosszakértőből áll. A szakemberek az Interpol standardoknak megfelelően a DVI protokoll mentén közösen elvégzik a katasztrófa helyszíneken a holttestek összegyűjtését, szállítását, nyilvántartásba vételét, illetve feladatuk – a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőinek bevonásával – az ismeretlen személyazonosságú holttestek azonosítása is.

A szigorú kiválasztási eljárást teljesítő tapasztalt és nyelveket beszélő szakemberek külföldi instruktorok vezetésével négynapos elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt. A KR NNI a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karával és a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetével szorosan együttműködve szervezte az oktatást, amelyen a résztvevők beállított bűnügyi helyszínen, illetve boncteremben ismerhették meg és gyakorolhatták az áldozatazonosítás egyes munkafázisait.

Aktuálisáldozatazonosító képzésnemzetközi protokollKR NNIInterpol