2024.04.25, Csütörtök

Tizennegyedszer álltak rajthoz Széchenyi Ödön kései utódai

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.06.26. 15:23

Múlt héten tartották meg Budapesten a XIV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenyt. A háromnapos rendezvényen az ország hivatásos tűzoltói – köztük a Nógrád megyei delegáció - mérte össze erejét és ügyességét horoglétra-mászásban, százméteres akadályfutásban, négyszer százméteres váltóban és kismotorfecskendő-szerelésben.

Hirdetés

A kétévenként megrendezett viadal hétfői megnyitóján a Himnusz hangjait követően dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató nevében is köszöntötte a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) udvarán felsorakozott versenyzőket. A tábornok beszédében úgy fogalmazott, a rendezvény megbecsültségét jelzi, hogy immár nem első alkalommal vállalta el a fővédnökséget a belügyminiszter. A főfelügyelő hozzátette, a Széchenyi Ödön nevét viselő megmérettetésnek szép hagyománya van, és a tűzoltóság egyik ismertetőjegye pedig éppen az, hogy büszke a hagyományaira. A versenyre igény is van, hiszen, mint fogalmazott Bérczi László, elég csak körülnézni, és látszik, hogy nemcsak a tapasztalt, idősebb kollégák jöttek versenyezni, hanem a mezőnyben sok a fiatal is. Végezetül hozzátette, bízik abban, hogy a különféle versenyszámokban legjobb teljesítményt nyújtó tűzoltókból összeáll majd egy országos válogatott, amely azután külföldön is csatasorba állhat.

A köszöntőt követően előbb a versenybírák, azután a versenyzők tettek fogadalmat, az első nap további részében pedig megtörtént a felszerelések hitelesítése, technikai értekezletet tartottak, és lehetőség nyílt edzeni, gyakorolni is.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot ellátó tűzoltókból álló csapat indult a megmérettetésen. A csapat tagjai voltak: Szőllősi Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, Líber István tűzoltó főtörzsőrmester, Hulitka László tűzoltó őrmester, Illyés Krisztián tűzoltó őrmester, Kaposvári Bence tűzoltó őrmester, Mórocz Bálint tűzoltó őrmester, Racs János tűzoltó őrmester, Reibl János tűzoltó őrmester és Tóth Gábor tűzoltó őrmester.

A második napon szintén a KOK-on kezdtek a versenyzők, két mászóházban egyszerre négy pályán álltak rajthoz, hogy kiderüljön: ki a legtechnikásabb, legerősebb, leggyorsabb, vagyis kinek sikerül a leghamarabb feljutnia egy horoglétra segítségével egy harmadik emeleti ablakba. A százméteres akadályfutást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusában rendezték. E versenyszám is számos, tűzoltóknak nélkülözhetetlen tulajdonságot igényelt: a gyors indulás, a kellően hatékony ugrás vitte át a versenyzőket a kétméteres palánk fölött, hogy azután magabiztosan fussanak végig – mindkét kezükben egy-egy feltekert tömlővel –egy nyolc méter hosszú gerendán. Közben egymáshoz is kapcsolták a tömlőket, majd a gerendáról lejutva egy osztóra csatlakoztatták, legvégül pedig ráillesztették a végig maguknál tartott sugárcsövet, majd kezükben a megszerelt sugárral áthaladtak a célvonalon.
 A verseny szerdai zárónapján a négyszer százméteres váltófutást és a kismotorfecskendő-szerelést rendezték meg szintén az egyetem kampuszán. Előbbiben az első csapattag egy létrával és a stafétaként szolgáló sugárcsővel futásnak eredt, a létra segítségével felmászott egy kisház tetejére, végigfutott rajta, leugrott a túloldalán, majd átadta a sugárcsövet a második versenyzőnek. Az ő feladata az volt, hogy átjusson egy palánk felett, és továbbadja a stafétát a harmadik tűzoltónak, aki ezután az előre kikészített tömlőkhöz futott, felvette azokat, végighaladt a gerendán, közben egymáshoz kapcsolta a tömlőket, az osztóhoz futott, csatlakoztatta a vezetéket, s végül a sugárcsövet is a helyére illesztette. De mert az tulajdonképpen a staféta volt, mindjárt le is szerelte, és a váltózónán belül átadta a csapat negyedik tagjának, akinek az is a dolga volt, hogy futtában felvegyen egy tűzoltókészüléket és azzal eloltsa az időközben meggyújtott tálcatüzet. A feladatnak akkor volt vége, amikor a tűz biztosan kialudt és a versenyző áthaladt a célvonalon. A kismotorfecskendő-szerelésnél hét csapattag állt a rajtvonalhoz és két szívótömlővel a tartályban lévő vizet felvették, majd a három tömlőből álló alapvezetéken és a két-két tömlőből álló két sugáron keresztül célba lőttek úgy, hogy megtöltötték a céltábla tartályát. Akkor végeztek, amikor kivilágított a töltöttséget jelző lámpa.

A második nap történéseit a helyszínen követték végig a megyei katasztrófavédelmi igazgatók. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az országos tűzoltósági főfelügyelő társaságában érkezett meg dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, hogy átadja a díjakat. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató mindenkinek megköszönte a sportszerű versenyzést, majd gratulált a díjazottaknak, hozzátéve, hogy a gratuláció tulajdonképpen mindenkinek szól, azoknak is, akik a döntőn nem, de a megyei válogatókon részt vettek. Emlékeztetett arra, hogy a tűzoltósport-versenyre való felkészülés nagyon komoly dolog, hiszen a jók közül választják ki a legjobbakat. Góra Zoltán úgy fogalmazott, hogy a most legjobb teljesítményt nyújtókból összeállhat egy országos versenycsapat, ami aztán Magyarországot képviselheti a külföldi versenyeken. A főigazgató beszélt arról is, hogy a mostani versennyel még nem ért véget a viadalok sora, hiszen augusztusban rendezik meg Vas megyében a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyét, rekordszámú, köztük öt külföldi országból érkező tűzoltó részvételével, majd szeptember végén Budapest ismét otthont ad az országos lépcsőfutó-bajnokságnak. A vezérőrnagy végezetül köszönetet mondott az elvégzett munkáért a csapatvezetőknek és a szervezőknek, illetve megköszönte a támogatók és a helyszínt biztosító házigazda, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem segítségét.

 

A XIV. Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-verseny összetett csapatversenyét Győr-Moson-Sopron megye nyerte, a Nógrád megyei csapat a középmezőnyben zárt.

AktuálisXIV. Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-verseny