2024.04.23, Kedd

Lovas polgárőr képzés Nógrád megyében

polgarorok.hu

2018.06.08. 13:01

Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata 2018. május hó 25-27. napjain, Belsőcserhát-Legénd településen három napos polgárőr lovas gyakorlati képzést tartott.

Hirdetés

A megnyitón Hajzsel Miklós, az ÖTE Belső-Cserhát Polgárőr Egyesület elnöke, Tunkel Tamás, Legénd Polgármestere, Bíró Anna, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei referense és Karaba Melinda, Nógrád megyei lovas polgárőr koordinátora köszöntötték a  polgárőr lovasokat. A polgárőr lovasok Pénzes Gábor huszár hagyományőrző alezredes, a Lovas Tagozat elnökségi tagja és Molnár Tamás, a Seniorok a Magyar Lovassportért tagja, az öttusa válogatott lovasedzője vezényletével idomító lovaglást, csapatmozgást és extrém szituációk gyakorlása által polgárőr használati lovaglást tanultak a feszített tempójú három napban. A lovak pihenő ideje alatt a lovasoknak ugyanis nem volt megállás, ekkor az elméleti lovas órákra kellett koncentrálniuk. Az eső ellenére a polgárőr lovasok lelkiismeretesen teljesítették a szellemileg és fizikailag sem könnyű képzést, mindvégig bajtársias hangulatban telt a hosszú hétvége. A képzés a lovas járőrvezető I. gyakorlati szintfelmérőre való felkészülést segítette, lehetőség nyílt a 3. nap folyamán szintfelmérőt teljesíteni azoknak, akik kellően felkészültnek érezték magukat és lovukat. Végül a 9 fő portya szolgálatos lovas közül 5 fő teljesített a lovával sikeres járőrvezető I. szintű felmérőt.

Molnár Tamás, a Seniorok a Magyar Lovassportért tagja, az öttusa válogatott lovasedzője az alábbiakban összegezte a képzésen tapasztaltakat: „Első alkalommal csatlakoztam be a polgárőr lovasok képzésébe, várakozással telve. Mint szakember, örömmel nyugtáztam, hogy a lovas polgárőr szolgálat kiképzési rendszere, követelménye lovas szakmailag jól átgondolt. Minden lovas képzésnél sarkalatos kiindulási pont a jelenlévők alapképzettsége. Kis feszültséget okozott a képzés elején egyes lovasokban az a tény, hogy az idén bevezetett gyakorlati szintfelmérőben megjelent az ún. Caprilli feladatsor, amelyben 4 darab kisméretű, 50-60 cm magasságú akadályon kell átugratni.

Bár valójában ezt még nem nevezhetjük ugratásnak, pusztán azért van szükség erre, mert ez által megfelelően lehet ellenőrizni a lovas ülésbiztonságát. A szintfelmérő során a lovasok által tudott helyen emelkedik el a ló kismértékben a talajtól. Elvárható, hogy ezt a minimális szintet a lovasok megfelelő magabiztossággal kezeljék, hiszen egy nem várt eseménynél a ló akár jókedvében, akár riadalmában, de ekkorát bármikor ugorhat a lovas alatt. Nem véletlen, hogy pont ezért, az ülésbiztonság ellenőrzése céljából találták ki ezt egykor a hadsereg kötelékében szolgálatot ellátó huszár legénységnek. A lovas szolgálatok során az egyensúlyi helyzetet tekintve egy folyamatosan dinamikus helyzettel állunk szemben ugyanis, ahol a lovas és lónak meg kell találniuk összedolgozva a közös egyensúlyukat az adott feladatmegoldás során. Alap szinten meg kell tanulni lovagolni, ez alól nincs kibúvás! Sajnos volt egy-két jelölt, aki nem tudta bemutatni a feladatokat megfelelő biztonsággal. Minden eseten egyensúlyi és önbizalmi problémák voltak, nem a lovakon múlott egy esetben sem a siker elmaradása. Megjegyzem nagyon jó habitusú lovakkal találkoztam itt, egytől-egyig gyorsan alkalmazkodtak az olyan extrém feladatokhoz is, mint például a fegyverdörrenés.

 

A hangulat mindvégig kellemes volt, még azok is megértették a feladatok fontosságát, akik ez esetben nem érték el a járőrvezetői szintet. Pozitív hozzáállásuk, a szolgálat iránti elkötelezettségük alapján azt gondolom, hogy egy útra léptek most rá, és – ahogyan ígérték is – valóban készülni fognak annak érdekében, hogy mihamarabb elérjék a járőrvezetői szintet. A magam részéről, a környékben lakó portyaszolgálatos lovas polgárőröknek felajánlottam ingyenes segítségemet, szaktudásomat. Remélem élnek a lehetőséggel, mert nagyon szimpatikus volt a kitartásuk, a hozzáállásuk és a fegyelmük. A lovaglási tudás fejlesztése egyúttal a szolgálatellátás minőségét is fejleszti.”

Gratulálunk az eredményes szintfelmérőkhöz és valamennyi lovasnak a kitartó munkájához, közösségépítő tevékenységéhez! Eredményes bűnmegelőző lovas szolgálatot kívánunk! Külön köszönet illeti dr. Radácsné Reszegi Rita polgárőrt, aki helyi szervezőként magas színvonalon végezte a koordináló és szervező munkáját, biztosítva a résztvevő lovasok és lovaik kényelmét.

Országos Polgárőr Szövetség

AktuálisOrszágos Polgárőr SzövetségBelsőcserhát-LegéndLovas polgárőr képzés