2024.03.28, Csütörtök
A salgótarjáni Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma sikeresen pályázott a Határtalanul! Programban

A salgótarjáni Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma sikeresen pályázott a Határtalanul! Programban

Salgótarjáni Szakképzési Centrum facebook

2018.05.09. 15:38

Az iskola 13.Ny (gépész) osztálya és tanárai a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola XII.B osztályával, és osztályfőnökükkel, Újfalvi Istvánnal vették fel a kapcsolatot.

Hirdetés

A szakgimnáziumi program célja, hogy magyarországi és határon túli magyar iskolák tanulói, tanárai építsenek kapcsolatokat, és valamilyen közös szellemi/anyagi terméket állítsanak elő. A projekttel tisztelegni akartak az 1848/49-s forradalom és szabadságharc 170. évfordulója előtt, és egyben cél volt a szakmai készségek fejlesztése is.


A GT-s diákok 2018. március 12-16. között látogattak Erdélybe, tanulmányozták a Gábor Áron életéhez és a székely ágyúöntéshez kapcsolódó dokumentumokat, tárgyi emlékeket Berecken, Kézdivásárhelyen, Eresztevényben és Sepsiszentgyörgyön.
A székelyföldi iskola tanulói és tanárai 2018. április 11-14. között jártak Salgótarjánban. Ellátogattak az 1848/49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó helyszínekre (Salgó és Somoskő vára, Hatvan, Hadtörténeti Múzeum, Budapest), továbbá sor került a közösen megtervezett termékek gyártására a Szakképzési Centrum CNC laborjában. A közös termékek, a Gábor Áron Emlékérmek és a méretarányos ágyú, sikeresen elkészültek, és a tanulók magukkal vitték Erdélybe. 

A vendégek bekapcsolódtak a Pósa Lajos Emlékkiállítás rendezvényeibe, és a Szakmák Éjszakájának programjaiba is. Öröm volt az együtt töltött néhány nap, s remélhetőleg, a jó iskolai kapcsolatnak később is lesz folytatása.

Helyi hírekHatártalanul! programSalgótarjáni Szakképzési Centrum