2024.07.15, Hétfő

Salgótarján anyagilag támogatja a bárányhimlő elleni védekezést

salgotarjan.hu

2018.04.27. 15:50

A program keretében az Önkormányzat a salgótarjáni lakóhellyel rendelkező, 2014. szeptember 1. és 2015. augusztus 31. között született kisgyermekek védőoltással történő ellátását, a 2 adagos oltási sorozatának teljes költségét átvállalja.

A bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség hazánkban. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a valós megbetegedések száma ennek körülbelül a duplája lehet. A gyermekek 85-90%-a 10 éves koráig átesik ezen a vírusfertőzésen. Általában magától gyógyuló betegség, de az esetek 2-6%-a szövődménnyel jár, melyek kezelésére legtöbbször kórházi ellátásra van szükség. A védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb családnak, melyet sokan nem tudnak önerőből felvállalni.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018-ban is indít bárányhimlő elleni védőoltási programot, melynek keretében a szülők dönthetnek arról, hogy gyermeküknek biztosítják-e az ingyenes bárányhimlő elleni védőoltás beadatását.

A betegségről, illetve a védőoltásról további tájékoztatást vagy egyéb információt talál a www.baranyhimlo.hu oldalon

 

A bárányhimlő elleni oltás az illetékes házi gyermekorvosok és védőnők segítő közreműködésével történik.

A programban történő részvételhez az arra jogosultak a regisztrációs lap kitöltésével 2018. május 11-ig jelentkezhetnek a gyermek védőnőjénél vagy – óvodába járó gyermek esetén – a tagóvodában.

A regisztrációs lap elérhető a védőnőknél, illetve a tagóvodákban.
Az oltások időpontjáról a védőnőknél vagy a gyermekorvosnál tájékozódhat.

AktuálisSalgótarjánbárányhimlő