2024.04.20, Szombat

Salgótarján a magyar települések között elsőként csatlakozik az Eurokulcs kezdeményezéshez

salgotarjan.hu

2018.04.12. 16:18

Az Eurokulcs az akadálymentesítő eszközök hozzáférésének egységesítését célzó kezdeményezés, ami a mozgáskorlátozottak életét teszi valamelyest könnyebbé, hozzájárulva ezzel a társadalmi esélyegyenlőséghez.

Hirdetés

Az eszköz népszerűsítésére a megvalósításban együttműködő szervezetek közös, szlovák-magyar kulturális rendezvényt tartottak Salgótarján Fő terén.

Fekete Zsolt polgármester a város nevében jelképesen átvette az első Eurokulcsot. A városvezető a rendezvényen elmondta, hogy Salgótarjánnak fontos az esélyegyenlőség ügye, méltatta nemzetközi együttműködéssel megvalósuló projektet és megköszönte a magyar és szlovák partnerek munkáját.

A Eurokulcs elveit és a program tartalmát a megvalósításban együttműködő két szervezet vezetői mutatták be.

Uramecz János, a Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesületének vezetője elmondta, hogy Európában már több millió ilyen kulcsot használnak és a helyi szervezetek feladata most elsősorban az, hogy nálunk is minél többen megismerjék ezt a lehetőséget és minél több hely csatlakozzon a programhoz. Hajdú István, a Szociális Partnerség Egyesület rimaszombati vezetője arról beszélt, hogy a szlovák szakemberek képzések szervezése mellett egy telefonos alkalmazás fejlesztésén is dolgoznak, amely hamarosan mindkét nyelven elérhető lesz.

A rendezvényen fellépett a rimaszombati Csillagvirág Zenekar, Peter Srámek énekes és elhangzott az Eurokulcs-dal is, amelyet kifejezetten erre az alkalomra írtak salgótarjáni szerzők.

AktuálisSalgótarjánEurokulcs projekt