2024.04.25, Csütörtök

Megint simán fideszes lett Nógrád megye

index.hu

2018.04.09. 11:23

Salgótarján választókerületében 4 éve is elég sima Fidesz-győzelem volt. Akkor 37,64%-kal nyert Becsó Zsolt. Viszont két évvel a választások után volt egy nem várt fordulat, amikor az időközi salgótarjáni polgármester-választáson az MSZP jelöltjét választották meg a DK és TVE támogatásával. Azért is volt ez nagy meglepetés, mert a felmérések szoros küzdelmet jósoltak a Fidesz színeiben induló Simon Tibor és ellenfele, Fekete Zsolt között, de végül az MSZP-s hatalmas fölénnyel, 12%-os különbséggel nyerte a választásokat.

Hirdetés

Már a fent említett időközi polgármester-választás kimenetele miatt is lehetett miért izgulnia itt a Fidesznek, plusz több felmérés is azt mutatta, hogy Nógrád 1. számú választókerületében meg lehet szorongatni a kormánypárt jelöltjét.

A számok azt mutatták, hogy a Jobbik jelöltje, Cseresznyés István szerezhet több szavazatot, visszalépések viszont nem történtek a legesélyesebb ellenzéki jelölt javára, mert például ott volt az LMP delegáltja, az ismert tévés, Dömsödi Gábor, aki Pásztó független polgármestereként nagy tömegeket mozgathatott meg. Márki-Zay Péter, a hódmezővásárhelyi időközi választásokon nagyot nyert független jelölt is őt ajánlotta. És akkor még ott volt 18%-nyi szavazatra saccolt DK-s jelölt, Kovács Zsolt is.

Így jött ki, hogy dr. Becsó Károly több mint 48%-kal nyerte a kerületet. Cseresznyés István (Jobbik) 22%-kal lett a második.

Ebben a választókerületben 60,3% volt a részvételi arány 2014-ben, most pedig 65,5%.

 

A 2018-as választásokra készített felmérések azt jósolták, hogy kisebb fölénnyel, de nyer a Fidesz Balassagyarmaton. A Jobbik jelöltje volt a legesélyesebb ellenzéki jelölt, de még az esetleges átszavazásokkal is 10%-kal Balla Mihály Tibor mögött lett volna Dobrocsi Lénárd.

Ehhez képest óriási fölénnyel, a szavazatok több mint 55%-át megnyerve vitte a választókerületet a Fidesz-KDNP jelöltje, Balla Mihály.

Nagyjából ugyanígy volt ez 2014-ben is, amikor 2014-ben Nógrád 2. számú választókörzetében dupla annyi szavazatot szerzett a Fidesz-KDNP jelöltje, Balla Mihály Tibor, mint a Jobbikos Kiss László. Illetve ott volt még Borenszki Ervin, az MSZP, a DK, az EGYÜTT, a DK, a PM és MLP által támogatott jelölt, aki 20%-ot kapott, vagyis 2%-kal kevesebbet, mint a Jobbik jelöltje, Kiss László.

61,7%-os volt a részvételi arány 2014-ben, most pedig 68,04%.

forrás: index.hu

 

AktuálisNógrád megyeválasztás 2018